avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CARE E PROCEDURA LEGALĂ DE STABILIRE A PROCENTELOR DE ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CARE E PROCEDURA LEGALĂ DE STABILIRE A PROCENTELOR DE PENALIZĂRI

<<Scuze că vă deranjez, dar știind experiența dvs. din domeniu, vă întreb ceva important: penalizările se calculează în fiecare an, doar dacă s-a votat în Adunarea Generală anuală, cu Bugetul respectiv anual votat de proprietari, în care să fie cuprinse și salariile, fondurile cerute, inclusiv cel de penalizare ?
Cum noi, la A.P.71 Brăila, n-am avut nicio Ad. Gen. între 2010 și 2013, e legal să ne fi pus penalizări ? Șefii, inclusiv Experta Contabilă (care s-a dovedit că a făcut o lucrare cu multe greșeli și fără a stăpâni legile din domeniu) ne-au replicat că dacă a existat în 2009 ultima hotărâre a Adunării Generale în privința penalizărilor de 0,2%/zi, au aplicat-o pe aceea, până în 2014, când s-a hotărât iar procentul de penalizări, care ulterior s-a votat anual de către proprietari. Astfel avem dovada că șefii A.P.71 știu că e obligatoriu să ai votate în fiecare Adunare Generală anuală aceste fonduri, dar au refuzat să storneze penalizările de 0,2%/zi pentru 2010-2013, în care n-au nicio dovadă că acestea s-au votat, dovada clară fiind procesele verbale cu hotărârile anuale respective, stipulate în Bugetul anual al A.P.71 !
CUM E POSIBIL SĂ CERI CEVA DACĂ NU S-A HOTĂRÂT ANUAL UN PROCENT, DE CĂTRE PROPRIETARII MEMBRI AI UNEI ASOCIAȚII ? DIN 2009 S-AU PETRECUT MULTE, ȘI BUGETUL S-A MODIFICAT ANUAL, DAR FĂRĂ A SE CONVOCA VREO ADUNARE GENERALĂ ÎNTRE 2010 ȘI 2013, CARE ESTE „ORGANUL SUPREM” AL UNEI ASOCIAȚII ȘI ÎN CARE ANUAL SE VOTEAZĂ UN BUGET DE VENITURI ȘI CHELTUIELI, CONFORM ART. 45 DIN LEGEA 230/2007 !
Am găsit spețe în care Asociațiile respective au adus hotărâri ale Ad. Gen. cu procente diferite pentru fiecare an fiscal ☛ CITEZ DINTR-O SENTINȚĂ: „prin procesele verbale ale A.P.18 Botoșani încheiate în datele de 23.01.2009, 14.01.2010, 13.01.2011, 20.01.2012 (f.7-11), s-a statuat că procentul penalităților percepute în caz de întârziere este de 0,1% pentru anul 2009, de 0,01% pentru anul 2010, de 0,01% pentru anul 2011, de 0,1% pentru anul 2012 (f. 7-11). Astfel, în condițiile în care prin procesele verbale al A.P.18 Botoșani, anterior menționate, s-a stabilit că procentul de penalitate pe zi de întârziere este de 0,1% pentru anul 2009, de 0,01% pentru anul 2010, de 0,01% pentru anul 2011, de 0,1% pentru anul 2012, Instanța reține că reclamanta nu putea utiliza un procent de 0,1% pe zi de întârziere pentru determinarea cuantumului penalităților datorate de pârâtă.”
DORESC SĂ MI SE DEA UN RĂSPUNS CLAR, DIN EXPERIENȚA DVS. - CARE E PROCEDURA LEGALĂ DE STABILIRE A PROCENTELOR DE PENALIZĂRI, SE STABILEȘTE ANUAL DE ADUNAREA GENERALĂ ÎN BUGET, SAU SE DĂ O HOTĂRÂRE ÎNTR-UN AN ȘI ACEEA RĂMÂNE VALABILĂ PENTRU TOȚI ANII URMĂTORI ?
Se votează anual aceste fonduri, conform Bugetului Anual, sau se aplică o hotărâre dată în 2009, știind că între 2010 și 2013 n-au fost deloc Adunări Generale, iar la Adunarea din 2013 nu s-a votat nici Fondul de Reparații, nici procentul de penalizări, astfel acestea fiind cerute ilegal, fără a hotărî cineva ? Ei au aplicat penalizările valabile pentru anul 2009, votate atunci. Nu-i așa că aceste cheltuieli se votează concret doar pentru anul fiscal respectiv, conform art. 45 din Legea 230/2007 ?
Dacă legal e să se stabilească penalizarea an de an după votarea Bugetului anual obligatoriu (respectând acel art.45), n-ar trebui ca șefii A.P.71 să refacă calculele, stornând sumele cerute pentru anii 2010, 2011, 2012, 2012, 2013, chiar și pentru 2015-2017, deoarece am câștigat un proces în care s-a dat o sentință definitivă (și după Apel) de Nulitate Absolută a hotărârilor luate în Adunarea Generală Reconvocată din 30.05.2015, urmând să căștig și procesul din 2017 pentru anularea Adunării Generale în care s-au încălcat paragrafe din H.G. nr.1588/2007, art.14, alin. 2 și 5 ? Logic și legal ar fi, dacă am anulat acele hotărâri luate în 2015, ar trebui să se refacă toate calculele contabile, inclusiv pentru anularea Fondurilor de Reparații și de Rulment și a penalizărilor,l chiar și pentru nulitatea alegerii președintei și a membrilor Comitetului Executiv !>>
O hotarare adoptata in AG este valabila pana la actualizarea sau anularea ei tot prin hotararea a AG.
In consecinta, o hotarare adoptata in anul 1900 cu un procent de 0,2% este valabila si in 2100 daca nu a fost anulata sau actualizata.
Penalizarile nu au nicio legatura cu BVC, nu se cuprind in el.
AsociatiaMihaiViteazuTV1 a scris:


penalizările se calculează în fiecare an, doar dacă s-a votat în Adunarea Generală anuală, cu Bugetul respectiv anual votat de proprietari, în care să fie cuprinse și salariile, fondurile cerute, inclusiv cel de penalizare ?



Conform
disp 49 L nr 230/2007 Art. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.


Penalizarile nu se aplica a n u a l ,ci in oricare situatie in care proprietarul nu a achitat in termenul de 50 de zile=30 zile+20zile perioada de plata -obligatiile de intretinere
Existand dispozitie in vigoare,aplicarea penalitatilor nu este conditionata de hotararea adunarii generale
Adunarea generala ,conform dispozitii in vigoare se convoaca anual ,de regula in primul trimestru
In cazul in care reprezentantii asociatiei de proprietari nu convoaca adunare generala,exista dispozitie in vigoare care permite convocarea acesteia la solicitarea a 20% dintre proprietari
Adunarea generala poate dispune hotarari valabile pentru un an finaciar contabil-dupa cum se voteaza bugetul de venituri si cheltuieli
@ynocentta,
Desi am mai discutat pe forum, continuati sa dati raspunsuri inexate privind nr. de zile de intarziere pentru care as. prop. poate calcula penalizari.
Dvs. ziceti ca:
Penalizarile nu se aplica a n u a l ,ci in oricare situatie in care proprietarul nu a achitat in termenul de 50 de zile=30 zile+20zile perioada de plata -obligatiile de intretinere


Fac precizarea ca din citat, ma refer numai la termenul de plata si zic ca nu este asa cum scrieti dvs. si argumentez:.
Conform Legii 230/2007, art. 49, al. (2) - (2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Asadar mai pe romaneste, acest termen de plata este un interval de zile cuprins intre 1 si 20, da?
Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca o as. prop. poate adopta in AG o hotarare ca penalizarile sa poata fi calculate dupa 30+1 zile, dupa 30+2 zile... si in final, dupa 30+20 zile, adica 50 de zile. Cum spuneam, as. prop. respecta Legea in toate cazurile - functie de situati particulara in care se afla.

In rest, sunt de acord cu faptul ca o as. prop. nu trebuie sa aprobe in fiecare an (in AG) procentul de penalizre.
La asociatia noastra procentul de penalizare a fost de 0,2% pe zi de intarziere, insa incepand cu AG din anul 2016 (asa cred), s-a aprobat modificarea valorii procentului la 0,1%. Acest lucru ne-a creaat la inceput oarece dificultati la dosarele de chemare in judecata, cand pe tabelele centralizatoare am fost nevoiti sa calculam o perioada cu procentul de 0,2%/zi de intarziere a platilor si o alta parte cu 0,1% - insa acest lucru a fost specificat clar pe tabele, mai mult am facut copii ale PV in care s-au aprobat cele doua procente.

Cam atat am vrut sa mentionez. Daca sunt neclaritati, va stau la dispozitie.
Ultima modificare: Vineri, 5 Mai 2017
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. asociatia de propietari mai poate percepe penalitati ... caradis caradis Buna ziua. Asociatia de propietari mai poate percepe penalitati dupa o hotarare a Adunarii generale conform legii 230/2007 ,lege ce a fost abrogata odata cu ... (vezi toată discuția)
Penalizari necalculate la intretinere in ultimii 8 ani valentina11 valentina11 Buna ziua am si eu o problema cu presedintele asociatiei de locatari , am nevoie de un sfat avizat, va rog sa ma sfatuiti in aceasta problema Am locuit la ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice'' dddgab dddgab In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va ... (vezi toată discuția)