avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice''
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice''

In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va supun (din nou) analizei urmatoarele interpretari:

a. Penalitatile se calculeaza incepand cu ziua a 31-a de intarziere de la termenul scadent afisat, fara primele 30 de zile (deci dupa 35 zile intarziere se percep penalizari calculate pentru 5 zile)
b. Penalitatile se calculeaza dupa 30 zile de intarziere pentru toate zilele de intarziere (deci dupa 35 zile de intarziere se percep penalizari calculate pentru 35 zile)

Personal, consider ca varianta ‘’b’’ este cea legala deoarece :
1. Legea 230, art 49 stipuleaza : ‘’(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat......’’
2. Penalizarile se vor aplica dupa 30 de zile de la termenul de plata afisat dar se vor calcula pentru fiecare zi de intarziere. Daca legiuitorul avea in minte alt punct de vedere, la elaborarea legii ar fi trebuit sa scrie ‘’se vor CALCULA numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată’’ sau si mai lipsit de echivoc ‘’ ’se vor calcula/aplica numai pentru perioada care depăşeşte cu 30 de zile termenul stabilit pentru plată’’.
3. Faptul ca furnizorii de utilitati (gaze, apa, electricitate) aplica exact asa penalizarile pledeaza, zic eu, in favoarea acestei interpretari. Unii locatari spun insa ca la asociatiile de proprietari nu trebuie facuta analogia cu acest mod de calcul al furnizorilor (!?).

4. Intr-o sedinta mai veche a Adunarii generale din imobilul nostru s-a consemnat si s-a aprobat acest mod de calcul al penalitatilor (la 35 zile intarziere, 35 zile penalizate).

Intr-un raspuns mai vechi al dnei elga 50 (8 iunie 2010) vad ca se face o corelatie intre cele 2 variante ''a'' sau ''b'' functie de situatia colectarii fondului de rulment. Cu tot respectul pentru moderator, nu vad justificarea legala. In lege nu se pomeneste nimic despre vreo legatura intre fondul de rulment care este o obligatie clara a proprietarilor (a se vedea si HG 1588 art. 24) si modul de calcul al penalitatilor.

In concluzie, intrebarile mele ar fi :
Care este modul legal de calcul (''a'' sau ''b'') ? sau daca considerati ca interpretarea art. 49 este discutabila
Poate Adunarea Generala sa aleaga adoptarea uneia din cele 2 variante ?

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
dddgab, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:30, 21 Iulie 2011
din punctul meu de vedere varianta A este cea legala.

Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un
sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă,
afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 %
pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o
perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată
,
fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de
maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere
vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari
şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei
de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra
proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
O suma se penalizeaza incepand cu ziua imediat urmaroare celor 30 de zile de dupa data scadenta, nu a afisarii.
Lista trebuie sa aiba:
- ziua afisarii
- ziua scadenta care nu poate depasi 20 zile de la data afisarii.

Ziua in care incepe penalizarea este ziua scadenta +30 zile (perioada de gratie).

Procentul de 0,2% este pentru fiecare zi de intarziere deci:
- suma * 0,2% * numar zile de intarziere (de dupa perioada de 30 zile dupa data scadenta.

Mai exista o metoda rapida care se foloseste in asociatiile mari, cu multi restantieri si care calculeaza penalizarea pe baza restantei (din care se scade ultima cota, fondul de rulment, restantele la penalizari) inmultita cu procentul pe luna.
dddgab a scris:
In concluzie, intrebarile mele ar fi :
Care este modul legal de calcul (''a'' sau ''b'') ? sau daca considerati ca interpretarea art. 49 este discutabila
Poate Adunarea Generala sa aleaga adoptarea uneia din cele 2 variante ?

Modul legal este cel adoptat de comitetul executiv, in limitele stabilite de lege. Sistemul propriu de penalizari nu se face in adunarea generala ci in comitet.
Prin sistemul propriu de penalizari se aplica procentul de maxim 0,2% (poate fi oricat de mic sub acesta), pentru fiecare zi de iantarziere dupa data scadentei (ce poate fi de maxim 20 de zile dar putand fi si una, doua sau 19 zile), calcualta dupa minim 30 de zile de la scadenta (dar poate fi si dupa 35, 40, 60 zile..), suma calculata ca penalizare pentru fiecare restanta lunara sa nu o depaseasca pe aceasta s.a.m.d.

Noi acum in asociatie avem procentul de 0,2% si scadenta la 20 de zile de la afisare. Orice proprietar care achita in cele 20 de zile nu este penalizat. Orice proprietar care achita in urmatoarele 30 de zile (adica total 50 de zile de la afisare) nu este penalizat. Orice proprietar care achita dupa cele 50 de zile este penalizat din prima zi dupa scadenta, adica din a 21 zi de la afisare. Asa a stabili comitetul executiv, a afisat si nimeni nu a contestat.
La ultima adunare generala s-a inmanat participantilor ultimele liste de plata, situatia fondurilor, legea 230/2007 si HG 1588/2007, raportul cenzorului, proiectul de buget, sitemul de penalizari si regulamentul de gestionarea consumului de apa. Fiecare participanta a primit cate un exemplar si-am discutat pe marginea acestora, aducand lamuriri si dand explicatii.
Eu nu am pus in discutie valoarea penalizarii (max. 0,2% pe zi, clar), nici faptul ca lista cu cheltuieli trebuie sa contina data afisarii si data scadenta (max. 20 de zile de la afisare), nici daca metoda de calcul este simpla sau complicata, rapida sau lenta. Pur si simplu, acceptand principiul ca ‘’unde-i lege nu-i tocmeala’’ as fi vrut sa stiu care este interpretarea legala corecta.

@adriantot :
Faptul ca la noi in bloc s-a ridicat problema in adunarea generala, s-a luat acolo hotararea si nu in comitet nu modifica fondul problemei : este o hotarare ‘’ in limitele legii’’ ? Si cu asta am ajuns de unde am plecat ; care este interpretarea legala corecta? (In alta ordine de idei nu sunt de acord ca termenul de dupa scadenta poate fi 35,40,60 de zile cand legea spune clar 30 de zile, nu minimum 30 de zile).

Rezumand, pana acum, mahetin si elga50 sunt pentru varianta ‘’a’’ iar adriantot si subsemnatul sunt pentru varianta ‘’b’’
In concluzie noi nu intelegem ce intrebati dv., dv. nu intelegeti ce va raspundem noi, pentru ca daca ar fi fost altfel nu ati fi tras aceasta concluzie.

Penalizarea nu are interpretari, se aplica asa cum scrie la lege sau daca nu se face ca la lege se recalculeaza ca la lege.

E foarte simplu sa inmultesti trei factori. Nu stiu unde este nelamurirea dv.
Probabil ca ati ajuns la interpretari in AG pentru ca incercati fiecare sa complicati niste lucruri simple.

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari 1970 1970 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza corect penalizarile. Mentionez ca in A.G. am stabilit un procent de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, ... (vezi toată discuția)