avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie de urmas cu salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie de urmas cu salariu

Buna ziua,
As dori un raspuns la urmatoarea intrebare:
Un viitor pensionar cu pensie de urmas din sistemul apararii nationale poate cumula pensia cu salariul, in situatia in care ar mai dori sa munceasca?
In art 118 din Legea Pensiilor se stipuleaza:
2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Din acest art.eu inteleg ca dreptul la munca este limitat, daca venitul nu ar trebui sa nu depaseasca 1096 lei (3131 x 35%=1096).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: relyrely2010 , utilizator 16:05, 13 Mai 2017
Dreptul la munca nu este limitat, ci numai venitul care se poate realiza din activitati profesionale in cazul sotului supravietuitor.

.
Ultima modificare: Joi, 11 Mai 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da ,aveti dreptate,m-am exprimat gresit.Am vrut sa punctez faptul ca pentru1096 lei -daca calculul este corect-, nici macar minimum pe economie ,ce munca ai putea presta daca mai ai si studii superioare!?
Multumesc.

Angajatorul este obligat sa acorde salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii acelei functii .

Incepand cu 01.01.2011, nu mai exista CCMN care sa oblige angajatorii la aplicarea unor coeficienti de ierarhizare in lipsa unor ccm-uri aplicabile acestora.

Astfel de la 01.02.2017, salariul minim brut este de 1450 lei indiferent de studiile necesare ocuparii unei functii.

Insa in cazul expus dezbaterii , sotul supravietuitor chiar daca aree studii superioare nu poate avea un salariu mai mare de 1096 lei /luna.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu minim Pandacris Pandacris Salariul minim (1450 lei) este valabil pentru orice incadrare (ma refer la angajat cu studii superioare)? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Jidvei1 Jidvei1 Buna ziua ma numesc Manta Marioara am 65 ani am o pensie de urmas de 506 lei ,am dreptul sa ma angajez cu jumatate de norma la salariul minim pe economie ? (vezi toată discuția)
Grila salarizare crisfloriana crisfloriana Buna seara. Lucrez intr-o companie nationala de 10 ani, cu norma intreaga, in grila de salarizare fiind incadrata la clasa 6, iar dupa ultima marire la 1 ... (vezi toată discuția)