avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... prescriptia comerciala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

prescriptia comerciala

creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care s-a aplicat prescriptia? cea a emiterii sau cea a scadentei?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Daniela1007 , utilizator 15:19, 4 Noiembrie 2009
termenul de prescriptie este de 3 ani de la data scadentei facturii
factura Dvs. a expirat ieri
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
ADRIANA PRICOPE, Avocat
Facturile se prescriu in termen de 3 ani de la data scadenta...atentie insa in cazul in care cursul acesteia a fost intrerupt prin notificari, concilieri! B-)
daca n-ati facut nici un demers in vederea recuperarii debitului (valoarea marfurilor facturate) dreptul la actiune in instanta pentru recuperarea sumei datorate este prescris.
stan petru-radu a scris:

Facturile se prescriu in termen de 3 ani de la data scadenta...atentie insa in cazul in care cursul acesteia a fost intrerupt prin notificari, concilieri! B-)


daca au trecut mai mult de 3 ani mai pot sa recuperez debitul inscris pe factura? am mai multe facturi din 2004, 2005 care s-au prescris si nu stiu cum sa procedez
Asa cum am spus, daca au trecut 3 ani fara intrerupere, atunci debitorul nu mai poate fi constrans din punct de vedere legal sa achite contravaloarea facturilor - daca insa exista relatii comerciale stranse intre creditor si debitor, poate se ajunge la o intelegere (debitorul poate plati si peste termen daca doreste acest lucru). Pe viitor, incercati sa fiti mai atent (3 ani este o perioada suficienta de recuperare a debitelor)...

Alte discuții în legătură

Prescriptie de datorii Ioana_Probably Ioana_Probably buna ziua!as dori sa stiu care este termenul de prescriptie in relatiile comerciale (beneficiar-prestator de servicii) si in ce conditii???mentionez ca intre ... (vezi toată discuția)
Recuperatorii nu-mi dau pace carmen silva carmen silva buna ziua, problema mea este urmatoarea: parintii mei au decedat in martie2005. In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul ... (vezi toată discuția)
Prescriptie intrerupta de conciliere? robertsega32 robertsega32 Avem o factura neachitata emisa in 27 martie 2006. Intre noi si debitor au continuat sa exista raporturi comerciale intre timp, iar noi am incercat sa obtinem ... (vezi toată discuția)