avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... prescriptie intrerupta de conciliere?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

prescriptie intrerupta de conciliere?

Avem o factura neachitata emisa in 27 martie 2006. Intre noi si debitor au continuat sa exista raporturi comerciale intre timp, iar noi am incercat sa obtinem suma aceasta de bani. NU am reusit. Mai sunt cateva zile si debitul se va prescrie. Pentru a intrerupe termenul precriptiei, este necesar sa ii dam in judecata. Problema e ca nu merge pe somatie de plata (exista niste divergente cu privire la executarea produselor) si trebuie sa urmam procedura prealabila a concilierii. Acum, termenul prescriptiei va fi intrerupt daca ii chemam la conciliere ?
Cel mai recent răspuns: pacurar , utilizator 16:16, 13 Martie 2009
Factura a fost emisa pe data de 27 martei 2006, dar cand era scadenta , in aceeasi zi?
Prescriptia opereaza din momentul in care factura era scadenta.
la 10 zile. Dar procedura concilierii intrerupe prescriptia?
Nu.

"Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia.
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare. "
dar avand in vedere ca procedura conilierii prealabile e o norma procedurala prealabila, obligatorie pentru conercianti, nu poate constitui o intrerupere a prescrip'iei?
buna,
incearca sa depui cererea de chemare in judecata si chiar daca ti-o respinge pe motiv ca nu ai respectat procedura prealabila, aceasta normal ar trebui sa intrerupa prescriptia. Apoi faci conciliere si apoi judecata.
Succes

RECTIFIC cele spuse mai sus, din pacate chiar daca depui cerere de chemare in judecata si aceasta a fost respinsa sau anulata ea nu intrerupe PRESCRIPTIA din pacate.
Oricum fa conciliere directa cu partea si apoi incearca sa il dai in judecata, dar poate la aceasta conciliere va intelegeti pe cale amiabila.
Scuze , o zi buna !
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2009
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)
Intampinare somatie de plata valery valery O persoana a fost data in judecata prin intermediul somatiei de plata ptr neplata unor facturi de apa pe perioada martie 2006-octombrie 2006. Consider ca sunt ... (vezi toată discuția)
Intrerupere termen prescriere adrian22 adrian22 Exista o creanta de aprox. 2 ani de zile. Creditorul cheama in judecata pe debitor pe procedura insolventei, dar cererea ii este respinsa in urma intampinarii ... (vezi toată discuția)