avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Bună ziua. Tata a murit in 2005,mama nu a lucrat niciodată, a fost casnica. Ei au locuit impreuna mai bine de 30 de ani,dar nu sau casatorit legal pînă mai tirziu. Legal au fost casatoriti doar 7 ani si trei luni. Martori ca ei nu au fost despărțiți sunt toti vecini din localitate. A incercat de mai multe ori după moarte lui sa isi facă acte pentru pensie de urmas dar dosarul a fost respins de fiecare dată pentru motivul ca legea zice să fi avut impreuna minim 10 ani. De atunci au trecut 12 ani. Ea nu are nici un venit. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este urmatoarea: MAI EXISTĂ VREO SANSA PENTRU EA IN LEGILE ROMÂNE PENTRU A REZOLVA ACEASTĂ PROBLEMĂ??????????
Cel mai recent răspuns: olgaaneta , utilizator 15:44, 12 Iulie 2017
ART. 85
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea
vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani,
cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru
fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Conform legislatiei in vigoare dovada duratei casatoriei se face pe baza actelor de stare civila si nu cu martori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Merlușcă Ioana Merlușcă Ioana Am fost căsătorită cu soțul meu 12 ani. După 12 ani ne-am despărțit 13 ani, timp în care am locuit impreuna, ca sot si sotie, dar fără acte. De un ... (vezi toată discuția)
Ma intereseaza dreptul legal la pensia de urmas in cazul urmator: ... stefangero stefangero Ma intereseaza dreptul legal la pensia de urmas in cazul urmator: - sotul a decedat anul trecut, a lucrat in campul muncii si ca atare, a avut pensie conform ... (vezi toată discuția)
Divort popan58 popan58 despartit de 10 ani,dupa o casatorie de 21 ani,un copil minor,unul student ,cu domicilii diferite,localitati diferite,in timpul casniciei * rufele* erau ... (vezi toată discuția)