avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Acordare ajutoare la trecerea in rezerva dupa data de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Acordare ajutoare la trecerea in rezerva dupa data de 01 iulie 2017

Buna ziua,

La trecerea în rezervă cu drept de pensie, militarii beneficiau, în conformitate cu Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, anexa VII, capitolul 2, secțiunea 3, articolul 20 de ajutoare bănești. Plata acestor ajutoare a fost suspendată anual, începand cu anul 2010 pană în prezent. În anul 2017, dreptul a fost suspendat prin OUG 9/2017. Așadar, dreptul la ajutoare este suspendat pană la 31 decembrie 2017.
Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, intrată în vigoare la 01 iulie 2017, abrogă Legea-cadru 284/2010 , lege care prevedea dreptul la ajutoare la trecerea in rezerva cu drept de pensie. Mai mult, noua lege a salarizării nu mai prevede plata unor astfel de ajutoare.
Aș dori să cer în instanța de contencios administrativ plata acestor ajutoare, având în vedere următoarele:
1. Am fost trecut în rezervă în luna mai 2017. Dreptul la pensie militară de serviciu mi-a fost deschis începând cu 01 iunie 2017, dată la care era în vigoare Legea 284/210;
2. La plângerea prealabilă, pe data de 20 iunie 2017, am primit răspunsul standard... că dreptul este suspendat în anul 2017.
3. Decizia nr. 16 din 8 iunie 2015 a ÎCCJ spune, în esență, ca dreptul la aceste ajutoare nu este abrogat, ci este suspendat anual prin diferite acte normative. În acest sens, unele instanțe au dat ca soluție: „Obligă pe pârât să plătească reclamantului ajutoarele prevăzute de art.20 din Anexa nr.VII din Legea nr.284/2010, la încetarea cauzei de suspendare legală, sumă actualizată la data plăţii efective şi la plata dobânzii legale aferente acestor ajutoare.”
4. Decizia în interesul legii nr. 23/2005 a ÎCCJ, intr-o speță asemănătoare de suspendare succesivă a primei de concediu de care trebuiau să beneficieze magistrații, la data abrogării dreptului respectiv, a stabilit că dreptul a existat și trebuie plătit doar pentru perioada cât a fost în vigoare actul normativ care îl instituia. „Rezultă astfel că dreptul la acţiune pentru valorificarea unui drept afectat de incidenţa unor acte normative de suspendare, amânare sau neaplicare a prevederilor legale care îl consacră, se naşte la data încetării acţiunii acestor acte normative, a căror acţiune nu se prelungeşte dincolo de termenul prevăzut sau de data abrogării actului normativ care prevede dreptul respectiv.”
Având în vedere cele expuse,
a – considerați că sunt șanse de a câștiga în instanță?
b – daca raspunsul este DA, la care instanță trebuie să mă adresez, având în vedere faptul că am trecut în rezervă de la o structură centrală a MApN(Tribunal sau direct la Curtea de Apel)?
c – doresc o eventuală colaborare/consultanta privind redactarea cererii de chemare în judecată și/sau reprezentare în instanță.

Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iipopa , utilizator 11:07, 8 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decebal58, încă în două răspunsuri, am recunoscut scăparea cu privire la prescripție... Decizia 5/2018, este evazivă până la un punct, ilegală când a admis suspendarea până la finele anului 2017, depășind atribuțiile puterii judecătorești, substituindu-se puterii legislative și, fără să fie valabilă noului cadru legislativ. Curtea de Apel Suceava, deși în septembrie 2017 recunoștea acest drept într-un dosar, în octombrie 2017, cand a făcut RIL-ul, a "omis" să amintească în acesta și propria hotărâre! Înțelegeți cu ne confruntăm? Cu un "heirup" al tuturor instituțiilor pentru a ne suprima drepturile până dăm ortul popii. Dar, mai este un motiv: ne consideră niște analfabeți, care nu citesc, nu văd, nu-i interesează și, așteaptă ca "cineva" să le rezolve problemele! Aici, tind să le dau dreptate, "sunt mulți", dar nu toți... Asociațiile întreprind "ceva", fără importanță şi efect, numai la începutul fiecărui an, așteptând "cotizații" să le umfle conturile, în rest... frecție la bocanc! Eu, m-am lămurit... Sunt foarte multe dar, cotizând aiurea la asociații nu vom ieși la liman. Banii pot merge la niște copii abandonați sau la un azil, veți fi mai câștigați și împliniți! Dar, mai pot fi strânși pentru ca, aceste cauze ale noastre, să fie susținute de cineva cu expertiză, care să facă ceva palpabil, nu doar să mimeze...
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2019
gheorghe3509, utilizator
Va rog sa-mi trimiteti si mie modelul de actiune, la yahoo ,,dorudoru5866@yahoo.com,,...Va mutumesc anticipat,
Buna ziua! Va rog, daca se poate ajutati-ma si pe mine cu modelul de cerere de chemare in judecata. E-mail ioanapopa8080@yahoo.com. Va mulțumesc anticipat!
Daca se poate, va rog sa-mi trimiteti si mie. Va multumesc! Ioanapopa8080@yahoo.com

gheorghe3509 a scris:

adidoro v-am trimis, sper să vă fie de folos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata pentru acordare ajutoare la pensie ContSters120353 ContSters120353 Buna ziua. Sunt pensionar militar de la 1 mai 2016, am iesit la limita de varsta. In martie 2017 odata cu raportul prin care solicitam trecerea in ... (vezi toată discuția)
Abrogare lege Decebal58 Decebal58 Legea(pensiilor) 284/2010, a fost abrogata. ,,Ajutoarele,, prevazute in aceasta lege, odata cu ,,iesirea,, la pensie, sunt si ele abrogate? Cu multumiri ... (vezi toată discuția)
E suspendat art. 20 din anexa 7 din legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice ? Pilu Pilu Buna seara (dimineata). As avea rugamintea, daca poate cineva sa-mi spuna, in momentul de fata e suspendat articolul 20 (din Alexa 7) din Legea 284/2010 ... (vezi toată discuția)