avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Acordare ajutoare la trecerea in rezerva dupa data de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Acordare ajutoare la trecerea in rezerva dupa data de 01 iulie 2017

Buna ziua,

La trecerea în rezervă cu drept de pensie, militarii beneficiau, în conformitate cu Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, anexa VII, capitolul 2, secțiunea 3, articolul 20 de ajutoare bănești. Plata acestor ajutoare a fost suspendată anual, începand cu anul 2010 pană în prezent. În anul 2017, dreptul a fost suspendat prin OUG 9/2017. Așadar, dreptul la ajutoare este suspendat pană la 31 decembrie 2017.
Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, intrată în vigoare la 01 iulie 2017, abrogă Legea-cadru 284/2010 , lege care prevedea dreptul la ajutoare la trecerea in rezerva cu drept de pensie. Mai mult, noua lege a salarizării nu mai prevede plata unor astfel de ajutoare.
Aș dori să cer în instanța de contencios administrativ plata acestor ajutoare, având în vedere următoarele:
1. Am fost trecut în rezervă în luna mai 2017. Dreptul la pensie militară de serviciu mi-a fost deschis începând cu 01 iunie 2017, dată la care era în vigoare Legea 284/210;
2. La plângerea prealabilă, pe data de 20 iunie 2017, am primit răspunsul standard... că dreptul este suspendat în anul 2017.
3. Decizia nr. 16 din 8 iunie 2015 a ÎCCJ spune, în esență, ca dreptul la aceste ajutoare nu este abrogat, ci este suspendat anual prin diferite acte normative. În acest sens, unele instanțe au dat ca soluție: „Obligă pe pârât să plătească reclamantului ajutoarele prevăzute de art.20 din Anexa nr.VII din Legea nr.284/2010, la încetarea cauzei de suspendare legală, sumă actualizată la data plăţii efective şi la plata dobânzii legale aferente acestor ajutoare.”
4. Decizia în interesul legii nr. 23/2005 a ÎCCJ, intr-o speță asemănătoare de suspendare succesivă a primei de concediu de care trebuiau să beneficieze magistrații, la data abrogării dreptului respectiv, a stabilit că dreptul a existat și trebuie plătit doar pentru perioada cât a fost în vigoare actul normativ care îl instituia. „Rezultă astfel că dreptul la acţiune pentru valorificarea unui drept afectat de incidenţa unor acte normative de suspendare, amânare sau neaplicare a prevederilor legale care îl consacră, se naşte la data încetării acţiunii acestor acte normative, a căror acţiune nu se prelungeşte dincolo de termenul prevăzut sau de data abrogării actului normativ care prevede dreptul respectiv.”
Având în vedere cele expuse,
a – considerați că sunt șanse de a câștiga în instanță?
b – daca raspunsul este DA, la care instanță trebuie să mă adresez, având în vedere faptul că am trecut în rezervă de la o structură centrală a MApN(Tribunal sau direct la Curtea de Apel)?
c – doresc o eventuală colaborare/consultanta privind redactarea cererii de chemare în judecată și/sau reprezentare în instanță.

Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iipopa , utilizator 11:07, 8 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua! Nu sunt avocat, dar sunt în situația dumneavoastră, cu un proces pe rol și cu o cerere (petit) pentru acordarea acestor ajutoare la trecerea în rezervă. Eu am ieșit în noe 2016 și, deși, OG 57/2015 și-a încetat aplicabilitatea la 31.12.2016, nu am beneficiat de acest drept! În urma numeroaselor rapoarte, apoi cereri, adresate unității militare unde mi-am încheiat activitatea, răspunsul juriștilor, a fost că există un termen suspensiv (respectiv, în OG 99/2019 și og 9/2017). În Întâmpinare, au folosit termenul de „suspendare continuă”, cu toate că, din punct de vedere al limbii ce o vorbim, e o contradicție flagrantă! Suspendarea are margini, bine definite, are limită și, așa cum vedem, legiuitorul a stabilit prin OG-uri, termenul de suspendare, care ar fi impus personalului, ce s-a supus acelei Legi, din momentul trecerii în rezervă! Ori, continuitatea poate fi și infinită! Degeaba am spus că legea civilă dispune doar de viitor (conform Cod de Procedură Civilă și Constituției României), ordonatorul de credite nu a pus în plată acest drept, mai mult, în contradicție cu ÎCCJ-ul, ei, nu mai recunosc acest drept, mi-au dat răspunsul astfel: „neavând dreptul la ajutoarele la trecerea în rezervă (...)”! Procesul a fost la Tribunal, cam acu o lună și ceva, iar dumneavoastră, tot acestei Instanțe, trebuie să vă adresați! Acum, aștept răspuns de la Instanță și, dacă doriți, o să vă mai spun, în privat, ce răspunsuri și ce Decizii am primit! Cât despre termenul suspensiv, care este prevăzut (în cazul dvs,) în OG9/2017, acesta a rămas fără „obiect”, odată ce Legea 284/2010 este abrogată, adusă la zero! Ce să mai suspenzi? Ce nu există? Dar, ei înțeleg altfel limba românească, decât o înțelegem noi... De câștigat, am văzut un singur caz, dar până la nivel Curte de Apel, apoi, am auzit, că MApN-ul a mers mai departe, iar respectivul ar fi pierdut! Acum, ori sunt doar vorbe, ori... E păcat că, foarte puțini, se mai „bat” pentru dreptul lor și că foarte mulți, renunță fără pic de „luptă”! Am urmărit și dezbaterea Direcției Financiare a MApN avută cu rezerviștii! Vă atașez link-ul la final! Interesant... Ei spun că au toate datele, la toți care au trecut în rezervă, și că decidenții politici sunt cei care ar trebui să acorde aceste ajutoare celor ce au ieșit până în iul 2017. Cum așa? Nu ei, nu MApN-ul! Păi dacă tu, instituție, nu ceri bani, pentru drepturile oamenilor, dacă tu, instituție, nu prevezi banii aceștia în buget, cine să-ți dea așa... că „ar trebui și ar spera”? Se „autosesizează factorul politic”? Ei au speranță, dar întăresc și că acest drept se prescrie după 3 ani... Sper să vă fi fost de ajutor... O zi bună și succes!( [ link extern ] ).
Ultima modificare: Duminică, 15 Octombrie 2017
gheorghe3509, utilizator
Sunt si Eu pensionat de la 01.06.2017....are cineva un model de actiune in Instanta pe tema asta? Adresa mea de mail traian_38@yahoo.com
Tocmai ce am văzut pe site și Hotărârea Tribunalului. Cum mă așteptam, au hotărât că, „ Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Ministerul Apărării Naţionale. Admite excepţia prematurităţii cererii.” Altfel spus, a admis că MApN-ul nu are „calitate procesuală” în acordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă și, totodată, este prematură cererea mea de acordare a ajutoarelor. Acum, aștept Motivarea, pe care o cam intuiesc... Ceea ce înseamnă: „calitate procesuală” are doar unitatea de unde te-ai pensionat (numai în cazul unora, la alții a avut și MApN-ul, că doar el este cel ce nu prinde în buget aceste „drepturi”), iar acordarea ajutoarelor se va face, probabil, cândva... când nu vor mai exista OG-uri care să prevadă, o suspendare continuă. Asta se poate traduce, astfel: 1. Fie în următoarea OGU, cu referire la salarizare, nu va mai exista un termen suspensiv și, vor da banii celor ieșiți, cu excepția celor ce s-au prescris (au decedat ș.a.), ori, vor prevedea în continuare aceste suspendări, până renunțăm noi, se prescriu la toți cei care nu au depus o acțiune în Instanță sau, murim cu „speranța vie”, că avem de primit... Urmează Apelul și, mai departe, până unde o să găsesc DREPTATE! De obicei, trebuie să ajungi la „civilizație”, aici, e doar „imunitate” pentru cei ce (se) fac că judecă „corect” în Instanțele de Judecată! Pe ce mă „bazez” când spun că se fac că judecă corect? Am scris și mai sus! Dacă o Lege civilă, dispune doar de viitor, conform Cod de Procedură Civilă și Constituției României, cum se face că o Lege ce a intrat în vigoare după data trecerii mele în rezervă, își produce efectele pentru trecut, chiar dacă prevăd același drept? Același Tribunal, care, ne spune cu subiect și predicat, că cei care au ieșit la pensie după 2010, nu sunt discriminați față de cei care au ieșit înainte, deoarece, două legi diferite, chiar dacă, se referă la același drept, nasc situații juridice diferite! De multe ori, am spus, că nu mai înțeleg eu limba română, că eu sunt cel care nu-i normal... Și, așa o fi!
gheorghe3509 a scris:

Tocmai ce am văzut pe site și Hotărârea Tribunalului. Cum mă așteptam, au hotărât că, „ Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Ministerul Apărării Naţionale. Admite excepţia prematurităţii cererii.” Altfel spus, a admis că MApN-ul nu are „calitate procesuală” în acordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă și, totodată, este prematură cererea mea de acordare a ajutoarelor. Acum, aștept Motivarea, pe care o cam intuiesc... Ceea ce înseamnă: „calitate procesuală” are doar unitatea de unde te-ai pensionat (numai în cazul unora, la alții a avut și MApN-ul, că doar el este cel ce nu prinde în buget aceste „drepturi”), iar acordarea ajutoarelor se va face, probabil, cândva... când nu vor mai exista OG-uri care să prevadă, o suspendare continuă. Asta se poate traduce, astfel: 1. Fie în următoarea OGU, cu referire la salarizare, nu va mai exista un termen suspensiv și, vor da banii celor ieșiți, cu excepția celor ce s-au prescris (au decedat ș.a.), ori, vor prevedea în continuare aceste suspendări, până renunțăm noi, se prescriu la toți cei care nu au depus o acțiune în Instanță sau, murim cu „speranța vie”, că avem de primit... Urmează Apelul și, mai departe, până unde o să găsesc DREPTATE! De obicei, trebuie să ajungi la „civilizație”, aici, e doar „imunitate” pentru cei ce (se) fac că judecă „corect” în Instanțele de Judecată! Pe ce mă „bazez” când spun că se fac că judecă corect? Am scris și mai sus! Dacă o Lege civilă, dispune doar de viitor, conform Cod de Procedură Civilă și Constituției României, cum se face că o Lege ce a intrat în vigoare după data trecerii mele în rezervă, își produce efectele pentru trecut, chiar dacă prevăd același drept? Același Tribunal, care, ne spune cu subiect și predicat, că cei care au ieșit la pensie după 2010, nu sunt discriminați față de cei care au ieșit înainte, deoarece, două legi diferite, chiar dacă, se referă la același drept, nasc situații juridice diferite! De multe ori, am spus, că nu mai înțeleg eu limba română, că eu sunt cel care nu-i normal... Și, așa o fi!

ok...as vrea totusi un model de actiune in instanta si Sa stiu si unde o depun

gheorghe3509 a scris:

Tocmai ce am văzut pe site și Hotărârea Tribunalului. Cum mă așteptam, au hotărât că, „ Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Ministerul Apărării Naţionale. Admite excepţia prematurităţii cererii.” Altfel spus, a admis că MApN-ul nu are „calitate procesuală” în acordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă și, totodată, este prematură cererea mea de acordare a ajutoarelor. Acum, aștept Motivarea, pe care o cam intuiesc... Ceea ce înseamnă: „calitate procesuală” are doar unitatea de unde te-ai pensionat (numai în cazul unora, la alții a avut și MApN-ul, că doar el este cel ce nu prinde în buget aceste „drepturi”), iar acordarea ajutoarelor se va face, probabil, cândva... când nu vor mai exista OG-uri care să prevadă, o suspendare continuă. Asta se poate traduce, astfel: 1. Fie în următoarea OGU, cu referire la salarizare, nu va mai exista un termen suspensiv și, vor da banii celor ieșiți, cu excepția celor ce s-au prescris (au decedat ș.a.), ori, vor prevedea în continuare aceste suspendări, până renunțăm noi, se prescriu la toți cei care nu au depus o acțiune în Instanță sau, murim cu „speranța vie”, că avem de primit... Urmează Apelul și, mai departe, până unde o să găsesc DREPTATE! De obicei, trebuie să ajungi la „civilizație”, aici, e doar „imunitate” pentru cei ce (se) fac că judecă „corect” în Instanțele de Judecată! Pe ce mă „bazez” când spun că se fac că judecă corect? Am scris și mai sus! Dacă o Lege civilă, dispune doar de viitor, conform Cod de Procedură Civilă și Constituției României, cum se face că o Lege ce a intrat în vigoare după data trecerii mele în rezervă, își produce efectele pentru trecut, chiar dacă prevăd același drept? Același Tribunal, care, ne spune cu subiect și predicat, că cei care au ieșit la pensie după 2010, nu sunt discriminați față de cei care au ieșit înainte, deoarece, două legi diferite, chiar dacă, se referă la același drept, nasc situații juridice diferite! De multe ori, am spus, că nu mai înțeleg eu limba română, că eu sunt cel care nu-i normal... Și, așa o fi!



Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2017
traienel68, utilizator

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata pentru acordare ajutoare la pensie ContSters120353 ContSters120353 Buna ziua. Sunt pensionar militar de la 1 mai 2016, am iesit la limita de varsta. In martie 2017 odata cu raportul prin care solicitam trecerea in ... (vezi toată discuția)
Abrogare lege Decebal58 Decebal58 Legea(pensiilor) 284/2010, a fost abrogata. ,,Ajutoarele,, prevazute in aceasta lege, odata cu ,,iesirea,, la pensie, sunt si ele abrogate? Cu multumiri ... (vezi toată discuția)
E suspendat art. 20 din anexa 7 din legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice ? Pilu Pilu Buna seara (dimineata). As avea rugamintea, daca poate cineva sa-mi spuna, in momentul de fata e suspendat articolul 20 (din Alexa 7) din Legea 284/2010 ... (vezi toată discuția)