avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pasii de urmati in cazul sarcinii- ghid pt. mamici
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pasii de urmati in cazul sarcinii- ghid pt. mamici

Buna ziua,
abia am aflat ca sunt insarcinata, doresc prin prezenta sa aflu sfatul indicatiile, celor care sunt in masura si bine voiesc sa ma ghideze care sunt pasii de urmat pentru a anunta angajatorul despre starea mea, sarcina, precum si pasii necesari de urmat, ulterior anuntarii angajatorului
Mentionez ca imi este primul loc de munca unde lucrez de mai bine de 2 ani.
Azi am cerut de la un medic specialist, ginecolog o adeverinta. intrebarea e e deajuns acea adeverinta sa o duc angajatorului, sau e necesara o instiintare scrisa langa care atasez adeverinta medicala? Si daca e necesara ce trebuie sa cuprinda(un model, exista un anumit tip de instinntare).

dupa acestea, care sunt urmatorii pasi, din punct de vedere legal?

astept un raspuns, sfat, indicatii.
Va multumesc mult,

cu consideratie
Henrieta M.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 09:31, 1 Octombrie 2009
DREPTURILE SALARIATELOR la locul de munca (conform OUG nr.96/2003)
(GRAVIDE/AU NASCUT/ ALAPTEAZA)
!Pentru a beneficia de toate drepturile legale, potrivit OUG nr.96/2003, salariatele trebuie sa informeze in scris angajatorul despre starea lor si sa depuna actul medical doveditor.

1. Sa beneficieze de masuri de prevenire a expunerii la riscuri ce pot afecta sanatatea/ securitatea salariatelor gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza, in functie de evaluarea riscurilor specifice.
2. Sa se modifice, conform recomandarii medicului de familie/ medicului de medicina muncii, orarul / conditiile de munca sau sa fie repartizate la alt loc de munca fara riscuri, fara diminuarea salariului, daca desfasoara munca numai in pozitie ortostatica/ numai asezat sau in locuri care prezinta riscuri pentru sanatate.
3. Sa beneficieze de concediu si indemnizatie de risc maternal, in cazul in care nu este posibila modificarea conditiilor, max.120 zile, pe baza certificatului medical, in conditiile art.10 din OUG nr.96/2003.
4. Sa beneficieze de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara diminuarea salariului, daca nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate.

5. Sa beneficieze de dispensa pentru consultatii prenatale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru.
6. Sa beneficieze de doua pauze pentru alaptare (cate 1 ora fiecare) sau reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale.
7. Salariatele gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza nu pot fi obligate la munca de noapte sau munca cu caracter insalubru/ greu de suportat; ele vor fi transferate la un alt loc de munca (de zi/ salubru).
8. Contractul individual de munca al salariatei aflata intr-una din situatiile mentionate, nu poate fi desfacut din initiativa angajatorului (inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate)
9. Sa fie informate in detaliu despre prevederile OUG nr.96/2003 si orice alte drepturi specifice.
OBLIGATIILE ANGAJATORILOR
pentru asigurarea protectiei maternitatii la locul de munca (conform OUG nr.96/2003, aprobata prin Legea nr.25/2004)
1. Sa informeze salariatele gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza despre drepturile si obligatiile prevazute de OUG nr.96/2003 si normele de aplicare ale acesteia.
2. Sa adopte masuri de prevenire a expunerii la riscuri ce pot afecta sanatatea/ securitatea salariatelor gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza.
3. Sa evalueze/ determine riscurile specifice de expunere la agenti care pot afecta sanatatea/ securitatea salariatelor gravide/ care au nascut recent/ alapteaza, impreuna cu medicul de medicina muncii, intr-un raport scris, care trebuie comunicat sindicatului/ reprezentantilor salariali, in termen de 5 zile lucratoare.
4. Sa instiinteze: - medicul de medicina muncii
- inspectoratul teritorial de munca
in termen de 10 zile de la primirea anuntarii scrise despre salariata gravida/care a nascut recent/ care alapteaza.
5. Sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei.
6. Sa modifice, conform recomandarii medicului de familie/ medicului de medicina muncii, orarul / conditiile de munca sau sa repartizeze la alt loc de munca fara riscuri salariatele gravide/ care au nascut recent/ alapteaza si desfasoara munca numai in pozitie ortostatica/ numai asezat sau in locuri care prezinta riscuri pentru sanatate, fara diminuarea salariului. In cazul in care nu este posibila modificarea conditiilor, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.
7. Sa acorde concediul de risc maternal, pe o perioada de max.120 zile, pe baza certificatului medical, in conditiile art.10 si 11 din OUG nr.96/2003.
8. Sa acorde lunar indemnizatia de risc maternal, cel tarziu o data cu lichidarea drepturilor salariale, in conditiile art.11 din OUG nr.96/2003, modificata.

9. Sa acorde reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara diminuarea salariului, angajatei gravide/ care a nascut recent/ alapteaza si care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate.
10. Sa acorde salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale, in limita a maxim 16 ore/luna, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.
11. Sa acorde salariatelor care alapteaza doua pauze pentru alaptare (cate 1 ora fiecare) sau reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale, pana la implinirea varstei de un an de catre copil.
12. Sa includa in Regulamentul intern masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatii in munca a acestora.
13. Salariatele gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza nu pot fi obligate la munca de noapte sau munca cu caracter insalubru/ greu de suportat; vor fi transferate la un alt loc de munca (de zi, etc.).
14. Sa nu dispuna incetarea contractului individual de munca al salariatei gravide/ aflate in concediu de risc maternal/ de maternitate/ pentru cresterea sau ingrijirea copilului (inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea in unitate a salariatei care se afla in concediu de risc maternal).
15. Sa comunice sindicatului si inspectoratului teritorial de munca decizia de incetare a contractului a unei salariate gravide/ care a nascut recent/ care alapteaza sau care se afla in concediu de risc maternal, de maternitate, pentru cresterea copilului, in termen de 7 zile de la data comunicarii in scris a acestei decizii catre salariata; decizia va fi insotita de documente justificative.
16. Sa afiseze la loc vizibil in fiecare unitate cate o copie a OUG nr.96/2003.

Pentru a va informa complet, studiati :HOTÃRÂRE nr. 537 din 7 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Instiintarea catre angajator, este simpla, trebuie sa cuprinda datele dvs., functia, locul de munca, nr. de saptamani de sarcina, atestate de adeverinta de la medic, pe care o atasati la instiintare( nu cerere, nu cereti nimic, aveti drepturi legale)
Restul este treaba angajatorului, lucratorului SSM, med. de medicina muncii.
LD SSM Octavia Turbatu
Buna ziua,
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa faceti o declaratie scrisa in care informati angajatorul ca sunteti insarcinata in ..... saptamani. La aceasta declaratie adaugati si adeverinta de la medic.
Le depuneti la registratura societatii si solicitati nr de intrare ( ar fi bine sa aveti si dvs o copie cu acest numar pentru orice eventualitate).
Nu exista un anumit tip de declaratie.
Cam aici se opreste treaba dumneavoastra, asa cum spune si doamna " octavia 59" restul este treaba angajatorului.
Domnule director,


Prin prezenta, subsemnata, ………………., angajata a …………… pe pozitia de ……………….., va aduc la cunostiinta faptul ca sunt insarcinata in ……… saptamani.
Atasez adeverinta medicala care atesta acest fapt.

Va multumesc.

Data
Este de ajuns.
Cf legii aveti dreptul la 16 ore/luna, platite de angajator, in care sa mergeti sa faceti analizele necesare, daca acestea nu pot fi facute in afara orelor de program
Inainte de fiecare trecere pe la doctor este bine sa faceti o cerere catre angajator in care sa informati ca in data de ..... intre orele....... veti merge la analize prenatale urmand sa aduceti copie a rezultatelor pentru a demonstra ca ati fost acolo.
Asa, si dvs sunteti acoperita si angajatorul. Iar angajatorul va fi convins ca sunteti un salariat de buna-credinta.
Felicitari! =D>
Mai puteti sa cititi OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile, in special capitolele IV, V, VI..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maternitate lavplus lavplus De la 1 aprilie m-am angajat cu contract de 4 ore /zi. Acum 2 zile am aflat ca sunt gravida . As dori sa stiu daca beneficiez de anumite drepturi legate de ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Droxi Droxi Am un magazin alimentar si de 1 luna am angajat o fata cu contract de munca pe 4 ore . Acum am aflat ca ar vrea sa ramana gravida . Ce obligatii am eu fata de ... (vezi toată discuția)
Program de lucru femeie insarcinata...... Letycia Letycia Buna ziua , Am si eu niste nelamuriri , sunt insarcinata trim. I , am anuntat angajatorul in scris despre starea mea . Progamul meu de lucru este de 8h pe ... (vezi toată discuția)