avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu maternitate

Am un magazin alimentar si de 1 luna am angajat o fata cu contract de munca pe 4 ore . Acum am aflat ca ar vrea sa ramana gravida . Ce obligatii am eu fata de ea in cazul in care ar urma sa nasca . Va multumesc .
sa ii acordati concediile cuvenite si drepturile prevazute in CCMUNN , adica un salariu mediu pe unitate la data nasterii si pe perioada concediului de maternitate, timp de 6 saptamani cel putin o compensatie egala cu diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
Dar prima data trebuie sa fiti instiintati in scris de catre angajata ca este insarcinata si sa va anexeze la adresa respectiva si o adeverinta de la medicul de familie sau medicul specialist. Si numai dupa acest moment aveti si dumneavoastra obligatii. Si nu uitati sa va adresati medicului de medicina muncii sa evalueze locul de munca si apoi anuntati ITM despre faptul ca aveti o femeie insarcinata in unitate.
OBLIGATIILE ANGAJATORILOR
pentru asigurarea protectiei maternitatii la locul de munca (conform OUG nr.96/2003, aprobata prin Legea nr.25/2004)
1. Sa informeze salariatele gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza despre drepturile si obligatiile prevazute de OUG nr.96/2003 si normele de aplicare ale acesteia.
2. Sa adopte masuri de prevenire a expunerii la riscuri ce pot afecta sanatatea/ securitatea salariatelor gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza.
3. Sa evalueze/ determine riscurile specifice de expunere la agenti care pot afecta sanatatea/ securitatea salariatelor gravide/ care au nascut recent/ alapteaza, impreuna cu medicul de medicina muncii, intr-un raport scris, care trebuie comunicat sindicatului/ reprezentantilor salariali, in termen de 5 zile lucratoare.
4. Sa instiinteze: - medicul de medicina muncii
- inspectoratul teritorial de munca
in termen de 10 zile de la primirea anuntarii scrise despre salariata gravida/care a nascut recent/ care alapteaza.
5. Sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei.
6. Sa modifice, conform recomandarii medicului de familie/ medicului de medicina muncii, orarul / conditiile de munca sau sa repartizeze la alt loc de munca fara riscuri salariatele gravide/ care au nascut recent/ alapteaza si desfasoara munca numai in pozitie ortostatica/ numai asezat sau in locuri care prezinta riscuri pentru sanatate, fara diminuarea salariului. In cazul in care nu este posibila modificarea conditiilor, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.
7. Sa acorde concediul de risc maternal, pe o perioada de max.120 zile, pe baza certificatului medical, in conditiile art.10 si 11 din OUG nr.96/2003.
8. Sa acorde lunar indemnizatia de risc maternal, cel tarziu o data cu lichidarea drepturilor salariale, in conditiile art.11 din OUG nr.96/2003, modificata.
9. Sa acorde reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara diminuarea salariului, angajatei gravide/ care a nascut recent/ alapteaza si care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate.
10. Sa acorde salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale, in limita a maxim 16 ore/luna, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.
11. Sa acorde salariatelor care alapteaza doua pauze pentru alaptare (cate 1 ora fiecare) sau reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale, pana la implinirea varstei de un an de catre copil.
12. Sa includa in Regulamentul intern masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatii in munca a acestora.
13. Salariatele gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza nu pot fi obligate la munca de noapte sau munca cu caracter insalubru/ greu de suportat; vor fi transferate la un alt loc de munca (de zi, etc.).
14. Sa nu dispuna incetarea contractului individual de munca al salariatei gravide/ aflate in concediu de risc maternal/ de maternitate/ pentru cresterea sau ingrijirea copilului (inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea in unitate a salariatei care se afla in concediu de risc maternal).
15. Sa comunice sindicatului si inspectoratului teritorial de munca decizia de incetare a contractului a unei salariate gravide/ care a nascut recent/ care alapteaza sau care se afla in concediu de risc maternal, de maternitate, pentru cresterea copilului, in termen de 7 zile de la data comunicarii in scris a acestei decizii catre salariata; decizia va fi insotita de documente justificative.
16. Sa afiseze la loc vizibil in fiecare unitate cate o copie a OUG nr.96/2003.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maternitate lavplus lavplus De la 1 aprilie m-am angajat cu contract de 4 ore /zi. Acum 2 zile am aflat ca sunt gravida . As dori sa stiu daca beneficiez de anumite drepturi legate de ... (vezi toată discuția)
Pasii de urmati in cazul sarcinii- ghid pt. mamici macko macko Buna ziua, abia am aflat ca sunt insarcinata, doresc prin prezenta sa aflu sfatul indicatiile, celor care sunt in masura si bine voiesc sa ma ghideze care ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)