avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de preempţiune al soţului supravieţuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de preempţiune al soţului supravieţuitor

Ziua bună. Situaţia pe scurt este următoarea: proces de succesiune, 2 moştenitori (soţia supravieţuitoare şi fiica din altă căsătorie a defunctului). Masa succesorală este un apartament.
Pe perioada procesului soţia supravieţuitoare a locuit în aparatmentul respectiv.
Întrebarea este - în ce constă dreptul de preemţiune al soţului supravieţuitor? În ce condiţii poate fiica defunctului (care are dreptul la 3/4 din masa succesorală) să rămână în apartament şi să despăgubească soţul supravieţuitor?
Mulţumesc.
Ultima modificare: Vineri, 11 August 2017
kanai, utilizator
Cel mai recent răspuns: kanai , utilizator 15:20, 11 August 2017
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa consultati Art. 973 C.Civ.
Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.

Deci, dupa un an de la deces sotul supravietuitor nu mai are acest drept.
Fiica poate sa solicite iesirea din indiviziune cu:
- ramanerea bunului in proprietatea sotiei cu obligarea acesteia la plata sultei
- solicitarea bunului in materialitate cu obligatia la plata sultei (avand cota majoritara va avea castig de cauza).
In conditiile pe care le-a stabilit instanta.
Nu inteleg, procesul s-a terminat, aveti o hotarare, orice discutie e inutila. Sau n-am inteles eu...
AVLIL a scris:

In conditiile pe care le-a stabilit instanta.
Nu inteleg, procesul s-a terminat, aveti o hotarare, orice discutie e inutila. Sau n-am inteles eu...


Nu am detaliat eu: procesul nu s-a terminat, durează de mai bine de un an dar până acum nu am pus niciodată problema ca noi (fiica defunctului) să rămână în apartament şi să plătească sultă soţiei supravieţuitoare. Am adresat întrebarea pentru a afla care sunt şansele/condiţiile ca judecătorul să accepte o asemenea cerere (ca fiica să rămână în apartament).
Mulţumesc pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

cote mostenire favex favex O familie compusa din sot , sotie si un copil al sotiei dintr-o casatorie anterioara. Copilul nu a fost adoptat de catre actualul sot. Sotia detine un procent ... (vezi toată discuția)
Cat revine sotului supravietuitor? ariana03 ariana03 Buna ziua In conditiile in care sotul meu decedat a mai avut 4 copii dintr-o casatorie anterioara cat imi revine mie din masa succesorala? (vezi toată discuția)
Mostenire sot supravietuitor mira78 mira78 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema. De mai bine de un an sotul meu are o problema grava de sanatate. Sotul este proprietarul unui apartament ... (vezi toată discuția)