avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat revine sotului supravietuitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat revine sotului supravietuitor?

Buna ziua

In conditiile in care sotul meu decedat a mai avut 4 copii dintr-o casatorie anterioara cat imi revine mie din masa succesorala?
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 11:31, 13 Februarie 2014
Codul civil:

Art. 972
Cota succesorala a sotului supravietuitor
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;

Art. 973
Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
(1) Sotul supravietuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o alta locuinta corespunzatoare nevoilor sale beneficiaza de un drept de abitatie asupra casei in care a locuit pana la data deschiderii mostenirii, daca aceasta casa face parte din bunurile mostenirii.
(2) Dreptul de abitatie este gratuit, inalienabil si insesizabil.
(3) Oricare dintre mostenitori poate cere fie restrangerea dreptului de abitatie, daca locuinta nu este necesara in intregime sotului supravietuitor, fie schimbarea obiectului abitatiei, daca pune la dispozitia sotului supravietuitor o alta locuinta corespunzatoare.
(4) Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie reglementat prin prezentul articol se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.
Dumneavoastra din masa succesorala va revine 1/4; daca, printre bunurile din succesiune, se afla si bunuri comune (adica bunuri dobandite in timpul casatoriei cu sotul dvs), atunci 1/2 din bunurile respective va revine dvs., iar la masa succesorala intra doar partea sotului din bunurile respective, adica cealalta 1/2 din bunurile respective; astfel, in acest caz al bunurilor comune, dumneavoastra veti avea 1/2 (adica partea dvs. din acele bunuri) la care se adauga 1/4 din 1/2 (adica o patrime din cealalta 1/2 din bunurile comune!).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters256193 ContSters256193 Buna ziua! In urma divortului, am facut partajul. Daca tatal copilului s-a recasatorit, sotia lui actuala are drept de mostenire la proprietatile acestuia in ... (vezi toată discuția)
Succesiune ametist ametist Soti fara copii. Unul dintre ei decedeaza. Cum se face succesiunea? Cine participa de drept la succesiune? Cui revine averea defunctului? (vezi toată discuția)