avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Venituri din cedarea folosintei bunurilor, ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Venituri din cedarea folosintei bunurilor, obligativitatea inregistrari la registrul comertului

Buna ziua,

O persoana fizica obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor prin inchirierea spatiilor proprii, pana in acest moment sunt in derulare 5 contracte de inchiriere, incepand cu al 6 lea contract de inchiriere, are obligatia incadrari veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente?, deasemenea in momentul incadrari in categoria veniturilor din activitati independente, trebuie sa se inregistreze la registrul comertului?

Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 17 August 2017
mihai.ghita, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:07, 21 August 2017
Nu trebuie sa va inregistrati la ORC.

Cod fiscal:

ART. 83 - Definirea veniturilor impozabile din cedarea folosinței bunurilor
(2) Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor, califică aceste venituri în categoria venituri din activități independente și le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. în aplicarea acestei reglementări se emite ordin al președintelui A.N.A.F.

Deci doar din anul urmator aveti obligatia sa incadrati aceste venituri din activităţi independente.

Ordin 2902/2016
1.
(1) Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere/subînchiriere la sfârşitul unui an fiscal, începând cu anul fiscal următor, califică aceste venituri în categoria veniturilor din activităţi independente.
(2) La stabilirea numărului de contracte se au în vedere contractele de închiriere/subînchiriere aflate în derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu excepţia contractelor de arendare a bunurilor agricole.


Ultima modificare: Luni, 21 August 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil veronica78 veronica78 Pot pierde indemnizatia de crestere copil daca in perioada in care beneficiez de aceasta obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor? Mentionez ca detin ... (vezi toată discuția)
Venituri din cedarea folosintei cu mai mult de 5 contracte avisdevara avisdevara Care sunt consecintele daca obtin venituri din cedarea folosintei si am mai mult de 5 contracte? (vezi toată discuția)
Declararea contractelor de inchiriere la organele fiscale  Laura Laura Buna ziua, sunt o persoana fizica si am cumparat patrimoniul(cladiri si terenuri) unei societati. Cladirile, mai multe la numar, intentionez sa le inchiriez ... (vezi toată discuția)