avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drept de vot in Adunarea Generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drept de vot in Adunarea Generala

Buna ziua,

Imi poate spune cineva in ce masura pot conta voturile in cadrul Adunarii Generale si daca proprietarii pot fi alesi in structurile de conducere ale Asociatiei in urmatorul context:

Ansamblul in care locuiesc este format din 3 corpuri, 3 adrese diferite. Felul in care a fost construit ne impune ca toate cele trei corpuri sa faca parte din aceeasi Asociatie. In prezent, Asociatia este formata din primele 2 corpuri. Cel de-al treilea incearca de mai bine de 1 an sa adere la Asociatie - administrator foarte incompetent, Instanta a respins cererea pe motiv ca este nefondata. Sapam sa aflam ce s-a intamplat. Pana atunci, Asociatia trebuie sa functioneze si sa ia decizii. Au fost semnate tabele nominale prin care proprietarii din C1&2 si-au dat acordul ca cei din C3 sa faca parte din Asociatie. In acelasi timp, si cei din C3 au semnat tabele prin care cereau sa faca parte din Asociatie...

Prin urmare, pot cei din C3 sa voteze si sa fie alesi in conducerea Asociatie?

Va multumesc tare mult!
Cel mai recent răspuns: Monitulescu , utilizator 11:48, 24 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, pot, pentru ca ne spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari urmatoarele:
CAPITOLUL III
Drepturile si obligatiile proprietarilor

Art. 9. - Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.

......................
HG 1588/2007 Normele de aplicare a legii mai-sus mentionata:
Art. 9. - Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire si care nu si-au dat consimtamantul in conditiile prevazute la art. 7 se face la cererea scrisa a acestora, fara alte formalitati. Proprietarul din condominiu solicita sa devina membru al asociatiei de proprietari prin semnarea unui act aditional la acordul de asociere, fara alte formalitati.

Va multumesc tare mult!
Si atunci formalitatea prin instanta ce reprezinta? De ce trebuie sa asteptam acea hotarare judecatoreasca?
Proprietarii din blocul 3 nu pot vota la adunarea generală.
Ei nu fac încă parte din acea asociație.
În schimb dacă fac tabel în care 50 + 1% sunt de acord cu ce s-a hotărât la adunarea generală, atunci se poate aplica și la blocul 3, până se rezolvă cu actele.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Am nevoie, insa, de raspunsul la intrebarea "de ce?". Atata timp cat in lege scrie foarte clar contrariul? Ce reprezinta aceasta Hotarare Judecatoreasca? Cu atat mai mult cu cat nu putem functiona separat...

Alte discuții în legătură

Aderare la asociatia de proprietari cretuadrian cretuadrian Buna ziua, In complexul nostru a fost infiintata asociatia de proprietari pe 10 blocuri, intre timp au mai fost construite cateva blocuri. Cum pot adera ... (vezi toată discuția)
Extindere asociatie de proprietari nicusofia nicusofia Buna ziua. Am si eu urmatoarea problema: asociatia mea este formata din 4 blocuri si acum am primit o adresa de la un alt bloc care ar vrea sa faca parte din ... (vezi toată discuția)
Contributie la plata cheltuielilor quiras quiras Avem situatia urmatoare: -locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje ,am contract individual la apa ,electricitate,gunoi,gaze etc.cat despre incalzire....centrala ... (vezi toată discuția)