avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Inapt pentru o functie sau recomandari medicale?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Inapt pentru o functie sau recomandari medicale?

Buna seara!
Va rog sa imi spuneti din punct de vedere Juridic cum interpretati fisa aptitudine cu avizul medical:
- apt
- apt conditionat
- inapt temporar
- inapt.
Pe fisa de aptitudine este bifat in casuta inapt cu unele recomandari : evitarea efortului fizic, ridicarea de greutati, statul prelungit in picioare. Din punct de vedere Juridic sunt inapt pentru acea functie sau sunt recomandari?
Multumesc.
O seara Buna!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:57, 26 August 2017
Trebuia bifa la "apt conditionat".
Ultima modificare: Joi, 24 August 2017
ionion2000, utilizator
Bună ziua!

Dacă medicul de medicina muncii a bifat „inapt”, nu puteți fi încadrat pe funcția pentru care v-a făcut controlul. Într-adevăr, dacă bifa „apt condiționat” se putea face angajarea cu respectarea recomandărilor menționate.

În baza H.G. 355/2007, puteți face o contestație la rezultatul examinării la autoritatea de sănătate publică județeană sau a Municipiului București în cazul în care considerați că rezultatul nu reflectă realitatea..

„ Art. 30. - Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă.
Art. 31. - Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează autorităţii de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.
Art. 32. - Autoritatea de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti desemnează o comisie formată din 3 medici specialişti de medicina muncii şi convoacă părţile implicate în termen de 21 de zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei.
Art. 33. - Decizia comisiei este consemnată într-un proces-verbal şi este comunicată în scris persoanei examinate medical.
Art. 34. - Concluzia procesului-verbal este consemnată în fişa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.”
Daca medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale a gresit, bifand casuta inapt, puteti merge la medic sa-i solicitati sa completeze o noua fisa de aptitudine, bifand apt conditionat si pastrand recomandarile.
Este posibil ca in urma examinarii medicale a dvs. sa fie vorba de inapt temporar, caz in care facand recomandari, medicul a gresit facandu-le, considerand ca la urmatoarea examinare medicala, daca se va tine cont de recomandari/ daca vi se ofera alt loc de munca pentru o perioada de timp, puteti fi declarat apt pentru postul respectiv.
O discutie cu medicul specialist de medicina muncii care a semnat fisa de aptitudine poate fi utila inainte de a depune o contestatie la examinarea medicala.
Vreau sa precizez ca de pe data de 6 decembrie 2016, in mod constient medicul de la Medicina Muncii a constatat in urma unor RMN-uri si in urma unor investigatii facute de catre medici specialisti cu internari si scrisori medicale ca nu mai sunt apt pentru postul de zidar-zugrav ce il ocupam.
In februarie, am mers la reevaluare dupa care s-au constatat aceleasi lucruri cu recomandarea schimbarii postului ce il ocupam. Din februarie pana in prezent am mai avut 2 reevaluari cu acelasi rezultat.
Recomandarile care le-am precizat in postare, date de catre medicul de la Medicina Muncii cu bifarea inapt ( toate cele 4 fise de inaptitudine eliberate din 6 decembrie pana in prezent au fost bifate in casuta "inapt"). La cele prezentate, din punct de vedere juridic, se poate lua in considerare in instanta bifa la inapt pentru postul ocupat in prezent?
Multumesc!
Pana la adeschide actiune in instanta aveti alternativa contestarii examinarii medicale si a fisei de aptitudine.
In instanta, cred ca mentiunea "inapt" va fi considerata ca nu mai puteti presta activitatea de zidar-zugrav.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua : probleme comportamentale agresive si cu munca conditionata nelson00 nelson00 Buna ziua am si eu o problema mai mare si as avea nevoie de un raspuns Cand incerc sa ma angajez pe adeverintza de la medicu de familie apare asa in ... (vezi toată discuția)
Legislatie medicina muncii popa petronela popa petronela Am primit de la medicul de medicina muncii o interdictie temporara de 6 luni.Mentionez ca lucrez in invatamint si aceasta a urmat datorita unei interneri la ... (vezi toată discuția)
Abuz medic medicina muncii ridder1 ridder1 Am facut un control la medicina muncii pentru angajare iar medicul de acolo mi-a gasit tensiunea 150 cu 100 si mi-a dat apt conditionat si pot lucra doar 30 de ... (vezi toată discuția)