avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dilema in emiterea deciziei de incetare a contractului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dilema in emiterea deciziei de incetare a contractului individual de munca

Buna seara,
Am o problema vis-avis de emiterea deciziei de incetare a contractului individual de munca,inspectorul RU nemaiavand un caz ca al meu ,nu stie cum sa-l trateze,si au aparut probleme.
Iata cum stau lucrurile:
1. Lucrez la o Companie cu capital majoritar de stat,sunt nascuta in 25.03.1958 si beneficiez de reducerea varstei standard de pensionare de 2 ani,deoarece am lucrat 4 ani , 6 luni si 18 zile in grupa I de munca, si am un stagiu total de cotizare de 36 ani 11 luni si 18 zile.
2. Sotul meu la data decesului era in pensie MApN.
3. Tinand cont de prevederile legii privind pensiile de urmas am depus dosarul la MApN si cererea a fost admisa in baza art.47 din Legea 223/2015 si la data de 21.07.2017 mi s-a emis decizia de pensie de urmas (temei legal art.49 alin I) iar in 02.08.2017 am primit plicul acasa.
4 .In data de 17.07.2017 am depus dosarul si pentru pensie proprie ,iar in data de 23.08.2017 am primit decizia privind acordarea pensiei pentru limita de varsta.
Am depus ambele dosare pentru ca potrivit legii pot opta pentru pensia cea mai avantajoasa iar in cazul meu aceasta este cea de urmas MApN.
5. In data de 04.08.2017 am prezentat la Societate decizia pentru pensie de urmas si am solicitat ca incepand cu 07.08.2017 contractul individual de munca sa inceteze in baza acesteia.
6.S-a intocmit decizia de incetare CIM cu data de 07.08.2017 conform Legii 223/2015,art.49,alin.I
Dupa primirea Deciziei de incetare CIM si a Deciziei de pensie proprie,am fost la Casa de Pensii si am renuntat la pensia proprie in favoarea pensiei de urmas,am trimis la MApN decizia de incetare CIM pentru punerea in plata.
Astazi 30.08.2017 am fost anuntata ca de fapt decizia de incetare CIM este gresita ,pentru ca CIM_ul meu nu poate fi incheiat in baza deciziei de pensie de urmas din alt sistem-adica MApN-.si ca decizia de incetare CIM trebuia facuta in baza Deciziei de pensie proprie.
Eu nu mai inteleg nimic.Daca nu as fi avut varsta de pensionare legala nici un sistem de pensii nu m-ar fi pensionat.
Carte este temeiul legal in aceasta speta si ce se poate face in acest moment ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 31 August 2017
Doar decizia dvs de pensionare este temeiul incetarii c.i.m. , potrivit art.56 alin.1 lit.c C.mun.

Art.56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
........
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
.......

In speta, trebuie modificata decizia de incetare a c.i.m.
Ultima modificare: Joi, 31 August 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Probleme e ca s-a operat si in revisal cu 07.08.2017.Multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate corecta in Revisal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea cim - pensie de invaliditate ioanav04 ioanav04 Buna seara tuturor, am rugamintea sa-mi spuna cineva cum inceteaza CIM al unui salariat in momentul inscrierii la pensie de invaliditate (gradul ... (vezi toată discuția)
Incetare c.i.m. la pensia anticipata Raptor_40 Raptor_40 Aparitia Legii 49/2010 a reglementat un termen (cu 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare se pot depune dosarele atat la pensia pentru ... (vezi toată discuția)
Reangajare dupa pensionare Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Directorul adj., economist, iese la pensie, la limita de varsta. Dupa aceasta, daca doreste sa-si continue activitatea, poate fi reangajat cu un nou ... (vezi toată discuția)