Eu si cu mama mea, impreuna cu 2 frati vitregi, aveam de facut o succesiune pentru un apartament cu 2 camere care era al parintilor mei. Mama avand niste probleme psihice (depresie), a fost anuntata de catre notar ca trebuie sa scoata o hartiuta ca are discernamant, fara de care nu se putea face nimic. Pentru ca acest notar ne-a pus pe drumuri, am apelat la alt notar din aceeasi localitate care ne-a zis ca nu e nevoie de asa ceva decat daca vinde si nicidecum daca accepta o mostenire.
Vreau sa stiu pentru ca ne-a incurcat acel notar cu acea hartie? Este nevoie de asa ceva cand este vorba de mosteniri? Multumesc.
Pai chiar dvs ati afirmat ca "Mama avand niste probleme psihice (depresie)" si "La ea singura instabilitate e ca acum te intelegi cu ea, in clipa urmatoare se cearta din te miri ce."
Deci nu prea e stabila din punct de vedere psihic.
Daca nu ati auzit de "asa ceva", auziti acum :)
Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995, prevede la art.85 alin 2, lit c ca "(2) Îndeplinirea actului notarial poate fi respinsă şi pentru următoarele motive: (..) c.imposibilitatea identificării părţii sau lipsa de discernământ a acesteia, dacă această stare rezultă din comportamentul părţii."
Iar conform art 111 alin.2 din aceeasi lege, "Încheierea finală are forţa probantă a înscrisului autentic (...)". Ceea ce inseamna ca o mostenire nu e mai putin importanta decat o vanzare.
De ce-ar trebui sa ii afecteze pe ceilalti mostenitori? Pai pentru ca neavand discernamant, nu poate constientiza efectele juridice ale actului de optiune succesorala (de acceptare a mostenirii sau de renuntare).
Daca dvs cumparati maine o casa si unul dintre vanzatori are de exemplu schizofrenie, va mai intrebati cu ce afecteaza asta restul partilor?
Nu e absurd deloc ceea ce vi s-a cerut. Nu va suparati, dar clienti sunt de toate felurile, iar in cazul unei situatii litigioase, toate oalele se sparg in capul notarului: ca ma durea capul, ca notarul m-a pus sa semnez si nu stiu ce-am semnat, ca nu am inteles, ca nu mi-a explicat etc.
Din aceste considerente "notara" v-a cerut acel document medical.
Succesiune
MGabriel
Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate.
Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)