avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procent din drepturi de autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procent din drepturi de autor

Buna dimineata,

Sunt noua in domeniul autorilor de carte si de curand am gasit o editura dispusa sa imi publice cateva lucrari - este vorba de o serie de carti cu povesti pentru copii - deocamdata au aprobat prima carte si a doua este in lucru, urmand dupa si altele. Mi s-a vorbit de un contract de exclusivitate pe 5 ani timp in care nu pot sa public decat la ei. N-ar fi o problema. Deocamdata nu am semnat nimic.

Ce vreau eu sa stiu: care este intervalul in care se incadreaza procentul din drepturi de autor, cum se calculeaza si cum se plateste ca sa stiu daca contractul pe care il voi primi este ok sau nu.

Va multumesc mult,
Georgiana
Cel mai recent răspuns: Talk Partners , Consilier juridic 15:26, 20 Octombrie 2009
Totul depinde de ce scrie in contract. probabil ei vor dori sa le cesionezi drepturile tale de autor pe toata durata de protectie. Cum se calculeaza si cum se plateste se negociaza si se consemneaza in contract.
Raspunsul la intrebarile tale (intrebarea nr 1 n-am inteles-o bine) se gasesti doar la tine :)
Intrebarea mea se referea la procent. Cam cat ar trebui sa scrie in contract ca sa fie o cifra ok? 5% din valoarea tirajului vandul? 20%?50%? cam cat se practica?

Inteleg ca este in functie de contract, dar as vrea sa stiu care este procentul aproximativ pe care il ia un autor inainte de a primi contractul. Presupunem ca primesc contractul si in el scrie 10%. Vreau sa stiu daca este prea putin, sa incerc sa negociez, etc.
Asta e o intrebare foarte buna si ma tem ca nu va pot da un raspuns foarte clar. Depinde de mai multi factori, de cat de mult doreste editura sa va publice, de notorietatea si de forta de negociere, etc.
In general editurile iau 7 piei de pe autorii care nu sunt cunoscuti de public si nu sunt dispuse sa negocieze la sange procentele.
In orice caz, de multe ori e mai important sa vezi la ce se raporteaza procentul, pt ca multe edituri (mai ales in muzica) practica revanzarea catre o firma de distributie pe care o controleaza tot ei, si deci pretul la care se aplica drepturile de autor este artificial mai mic.
Daca sunteti la inceput atunci probabil nu veti avea o marja de negociere prea mare :)
Pentru a negocia un procent trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte. Faptul ca ei deja au dat in lucru cartile dv fara sa aveti semnat deja contractul nu este un semn foarte bun. Sfatul meu este sa nu mai actionati pripit. E greu la inceput, stiu, autorii prefera de multe ori sa fie publicati, pentru a castiga notorietate, in schimbul unor intelegeri care ii defavorizeaza din start. Daca nu aveti angajat un agent literar care sa negocieze in numele dumneavoastra, atunci va fi putin cam greu, dar nu imposibil. Iata la ce trebuie sa fiti atenta: durata, modul exclusiv / neexclusiv, editia, numarul de editii, tiraj, pret, teritoriu. Acestea ar fi in mare, dar evident mai sunt multe alte aspecte mici, care insa ajuta la formularea unui contract de drepturi de autor solid, care sa va confere confort si siguranta. Un minim de procent ar trebui sa fie de 5%, ajungandu-se la un maxim de 20% (JK Rowling are asa ceva, asa ca ma indoiesc ca puteti sa aspirati la pragul de sus). Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Situatia e urmatoarea: se vrea publicarea unei carti. Editura e pe punctul sa incheie contractul cu autorul, insa editura nu are posibilitati practice de ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune neexcusiva, drepturi de autor, impozit DeliaPetrescu DeliaPetrescu Buna ziua, am un SRL prin care tiparim carti in regia autorilor. Practic noi nu functionam ca o editura. Desi furnizam toate serviciile de editare carte ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor in traducerea literara - incurcatura de nume luura luura Buna seara Va scriu in speranta ca ma puteti sfatui despre pasii pe care ii pot urma pentru a remedia ceea ce eu consider a fi o nedreptate. Am tradus anul ... (vezi toată discuția)