avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata, este considerat perioada de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata, este considerat perioada de cotizare in CIM?

Buna ziua, situatia in care ma aflu in momentul de fata este un pic mai dificila. Sunt si in prezent angajata la o fundatie care se ocupa cu redactarea unui cotidian local. Am spus sunt pentru ca desi activitatea fundatiei s/a oprit din cauza dificultatiilor financiare, conform spuselor angajatorului inca figurez ca angajata, pana va veni sentinta de incepere a procedurii de dizolvare a societatii. Situatia mea este mai speciala pentru ca sunt insarcinata in luna a patra, si am nevoie de sentinta respectiva pentru a putea intra in somaj, si dupa in concediu de maternitate. Angajatorul mi-a propus ca pana la venirea sentintei sa fac o cerere de concediu fara plata, iar intrebarea mea este acest concediu este considerat continuitate in CIM( perioada de cotizare) sau nu? Ma avantajeaza sau nu aceasta cerere? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: hdana , utilizator 17:13, 8 Februarie 2010
Pe durata concediului fara plata, contractul de munca este suspendat, deci efectele sale nu se produc. Prin urmare, acea perioada nu va fi luata in calcul la stagiul de cotizare.
Din pacate concediul fara plata nu se considera stagiu de cotizare pentru ca in aceasta perioada nu primiti bani si nu se vireaza la Bugetul asigurarilor sociale sumele aferente. Aveti grija cu aceasta problema pentru ca s-ar putea sa nu beneficiati de concediu crestere copil daca nu aveti 12 luni stagiu de cotizare inainte de data nasterii copilului.

Nu e rau daca aveti putin timp sa mergeti sa va informati personal la directia care primeste dosarele pentru concediu crestere copil din orasul Dvs. Incercati cu o intrebare si la Casa de Pensii. Stiu ca sunt situatii in care va puteti plati singura sumele la bugetul asigurarilor sociale pentru a beneficia de stagiu. Oricum, ideal este sa nu acceptati concediu fara plata. Acesta se scade si din vechimea in munca, fiind trecut si pe cartea de munca ca si perioada de intrerupere.

Regula in materia concediului fara plata este ca acesta nu genereaza in principiu vechime in muca si nci stagiu de cotizare in sistemele de asigurari sociale.
Exceptiile sunt, de regula, exprese:
- perioada de concediu fara plata pentru formare profesionala, care genereaza vechime in munca, dar nu genereaza stagiu de cotizare, in baza lipsei unei baze de calcul pentru contributie;
- o solutie diametral opusa e cea prev. de art.1 alin.(2) din OUG 148/2005, modificata si completata prin OUG 44/2006, cf. careia, la stabilirea celor 12 luni de realizare a veniturilor impozabile in ultimul an intra si
perioada de acordare a concediului fara plata pt. formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
- o alta exceptie se regaseste in acelasi act normativ, atunci cand se face vorbire de
concediul pentru cresterea copilului fara indemnizatie; concediul fara indemnizatie se acorda integral, o singura data, fiecarui parinte, in baza cererii inregistrate a salariatului, pe o durata de 3 luni si poate fi solicitat oricand pana la varsta de 2 ani a copilului (3 ani pt. copilul cu handicap); pe langa cererea salariatului este necesara si prezentarea livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului. Perioada de acordare a concediului fara indemnizatie este calificata totodata drept perioada asimilata stagiului de cotizare util la obtinerea drepturilor reglementate de Legea 19/2000, oug 158/2005, respectiv de Legea 76/2002 . Va sfatuiesc sa studiati impreuna cu angajatorul
aceasta posibilitate.
1. Plata contributiilor la asigurari de sanatate si la pensie nu va ajuta la stagiul de cotizare pentru concediul de maternitate si CCC pana la 2 ani.
2. Vorbiti cu angajatorul sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului), intrati in somaj si de aici puteti intra si in concediu de maternitate si in CCC pana la 2 ani.
Buna ziua,
D-le Tudor Valeriu am marea rugaminte la d-voastra sa-mi dati un raspuns si mie la problema care ma framanta.
Imi permiteti sa va scriu un mail?
In mare am scris in forum si urmatoarele';

Pana la data de 30 nov 2009 am fost in cic, pe data de 2.12.2009 am intrat in preaviz, 20 zile lucratoare.In carnetul de munca,incetarea activitatii a fost operata cu data de 31 decembrie 2009.
Eu locuiesc in provincie,societatea are sediul in Bucuresti.
Fac aceasta precizare datorita faptului ca :
am intrat in posesia carnetului de munca si a acelei adeverinte necesara la depunerea dosarului pt obtinerea somajului tocmai pe data de 1 februarie.
Eu am mers si am depus dosarul pt somaj in data de 3 feb.
Acolo mi s-a spus ca mi se acorda acest drept,somaj, incepand cu luna februarie si ca astfel am o luna lipsa activitate in carnetul de munca.
Precizez ,inca o data, ca nu este din vina mea absolut deloc,aceasta apartinand in exclusiviate angajatorului care a trimis actele cu foarte mare intarziere.
Intrebarea mea este urmatoare:
ce pot face sa nu mai am acea luna lipsa in carnetul de munca( mi s-a spus ca ma va afecta in viitor la pensie).?
Job-ul avut la ultimul angajator a fost de consilier vanzari,iar veniturile erau in functie de vanzari,destul de mari,numai ca in carnetul de munca era trecut acel sal min pe economie,salariu trecut si de ei in adeverinta.
Nu puteau trece veniturile reale?Doar retinerile erau trecute procentual la veniturile realizate in fluturasii primiti,ma refer la cei 6,5% pt CASS , 9,5% pt CASI .
Ma rog ,intreb fiindca chiar nu stiu.
Dar cea mai mare problema a mea este acea intrerupere pe cartea de munca si nu stiu cum o pot rezolva si chiar imi doresc sa o rezolv.
Va multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Concediile medicale adrianal adrianal 1.Concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca se iau in calcul la stabilirea vechimii in munca? ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea ccc iosifnagy iosifnagy Buna Seara! Sotia mea este in concediu de maternitate pana la sfarsitul lunii aprilie.De la fostul loc de munca i sa spus ca momentan nu mai au nevoie de ... (vezi toată discuția)
Durata somaj alynna298 alynna298 buna ziua, eu am vechime pe cartea de munca 4 ani,8 luni si 2 sapt. aceasta este vechimea calculata pana am intrat in concediu prenatal in data de 14 martie ... (vezi toată discuția)