avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pentru o persoana fara discernamant curatela sau ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pentru o persoana fara discernamant curatela sau interdictie judecatoreasca

buna ziua, as dori sa aflu in baza caror acte se poate stabuli un curator pentru o persoana cu dementa mixta care sa o reprezinte in institutiile statului,si cine poate elibera aceste acte.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:15, 13 Octombrie 2009
Adresati-va instantei de judecata cu ocerere prin care sa cereti punerea sub interdictie judecatoareasca , atasand si actele medicale care sa ateste acest diagnostic.Se va mai efectua si o expertiza medicala , in urma careia, daca va gasi de cuviinta, instnta va dispune numirea unei persoane care sa o reprezinte la inchieerea actelor juridice .
alta solutie nu este, ca am inteles ca punerea sub interdictie dureaza destul de mult, curatela nu se poate, cea data de autoritatea tutelera
Problema pe care o invocati se poate rezolva pe cale judecatoreasca,formuland la instanta de domiciliu a bolnavului o cerere de punere sub interdictiei.
Aceasta trebuie dovedita cu acte(mai ales acte medicale privind starea si diagnosticul bolnavului,fise medicale ,etc.)martori si expertiza medico-legala care sa concluzioneze asupra discernamantului persoanei in cauza si a necesitatii de a avea o persoana care sa ii administreze bunurile si veniturile.
Ulterior , in baza hotararii judecatoresti care constata incapabilitatea , din punctul de vedere al legii civile , autoritatea tutelara se va pronunta asupra unui tutore, care sa reprezinte interesele celui lipsit de discernamant.
Va trebui deschis proces de punere sub interdictie.
Pe durata procesului se va numi un curator.
Mai intai trebuie sa deschideti procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta ionel-s ionel-s Buna ziua. Mama este diagnosticata cu dementa mixta, locuieste cu mine, deci eu am grija de ea. Doresc s-o iau in tutela. Mai am o sora , insa este cu ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie manuela kosza manuela kosza va rog ajutati-ma, ce este punere sub interdictie? in ce consta? Mama bolnava de alzhaimer cu certif. de grad de handicap grav, cod 5, pt. a obtine ... (vezi toată discuția)
Tutore legal petrescuemil2011 petrescuemil2011 Buna ziua. Va supun atentiei urmatorul caz, o persoana in varsta, bolnava de Parkinson si Alzehimer, cu acte care atesta acest lucru, poate fi reprezentata ... (vezi toată discuția)