avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire asupra deciziei de a demisiona
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire asupra deciziei de a demisiona

Doresc sa stiu daca se poate reveni dpdv legal asupra deciziei de demisie! Acest lucru este posibil numai cu acordul angajatorului, sau si fara acordul lui din moment ce demisia e un act unilateral?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:01, 15 Octombrie 2009
Dupa ce salariatul a adus la cunostinta angajatorului demisia, revocarea demisiei nu mai este posibila decat cu acordul angajatorului. Acordul expres al angajatorului se exprima anterior expirarii termenului de preaviz. Acordul poate fi si tacit(salariatul se prezinta dupa expirarea termenului de preaviz la serviciu iar angajatorul "nu protesteaza").
Multumesc pentru raspuns! As dori sa mai stiu ce motiv plauzibil de renuntare la demisie pot scrie in cererea de revenire, fara ca acesta sa ma afecteze din punct de vedere legal.Lucrez intr-o banca si mi-am dat demisia din cauza neintelegerilor pe care le aveam cu directorul agentiei. Cererea de demisie a fost aprobata de director si directoarea de regiune, urmand sa mearga spre aprobare catre Presedintele bancii. La o sapt dupa ce mi-am dat demisia am aflat, din surse neoficiale, ca agentia in care lucrez se va inchide si va avea loc o concediere colectiva. Daca revin asupra deciziei mele de demisie pt a primi somaj, ce motiv trebuie sa invoc, tinand cont ca stirea despre inchiderea agentiei nu este oficiala.
Se discuta mult pe aceasta tema, din literatura de specialitate citam ca este "o lacuna" a codului muncii aceasta problema a imposibilitatii retractarii unilaterale a demisiei. Fiind un act unilateral de manifestare a vointei de a denunta contractul de munca, ar trebui sa existe posibilitatea retractarii, tot unilateral. Ne contrazice insa, literatura de specialitate si practica juridica:
"Manifestarea de vointa a salariatului cu privire la incetarea, din initiativa sa, a contractului individual de munca este irevocabila; retractarea ei este posibila numai cu acordul expres sau implicit al angajatorului" (Tratat de dreptul muncii, Alexandru Ticlea, ed.III 2009, p.588).
De asememene, a se vedea : Tribunalul Suprem, sectia civila, dec. nr.2017/1983, in " Revista Romana de Drept" nr.7/1984 p.58 si dec.nr.1286/1989, in "Dreptul" nr.3/1990.
Dvs. ati mai scris despre acest subiect :offtopic:

Renuntarea dvs. la demisie (nu)poate fi lunata in considerare.
Angajatorul este cel care va lua hotararea in ceea ce priveste intentia dvs.,desi personal nu prea cred ca va da niste bani atat timp cat nu este obligat sa-i dea.:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea angajatului asupra cererii de demisiei Radu Gabrian Radu Gabrian O lacuna a codului muncii este aceea ca nu este stipulat si dreptul persoanei ca si-a dat demisia de a reveni asupra acesteia,neexistand nicio stipulare ... (vezi toată discuția)
Cit este valabila o demisie? trandafiriancu trandafiriancu O demisie scrisa si inaintata acum vreo trei luni dar nefinalizata, prin incheierea contractului de munca, la expirarea preavizului (din diverse motive), mai ... (vezi toată discuția)
Revenire asupra demisiei Lidia_06 Lidia_06 Daca mi-am dat demisia, in cat timp pot reveni asupra ei ? Care este reglementarea legala in acest sens? (vezi toată discuția)