avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Scutire mamă fără venit de taxa de timbru pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Scutire mamă fără venit de taxa de timbru pentru partaj. Minorii au domiciliul stabilit la ea, contează că primesc pensie de întreținere?

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, O prietena vrea sa deschida dosarul de partaj. Divortul e finalizat, prin notar, copiii la mama, pensie alimentara 3.000 lei. Mama nu are loc de munca. Poat fi scutita de taxa de timbru in aceasta situatie?

Mersi anticipat!
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cabinet Avocat Catalina Ancuta , Avocat 13:03, 23 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Nu cred că poate fi scutită în totalitate, însă poate probabil beneficia de o reducere, dacă venitul net după plata cheltuielilor e de sub 800 lei per membru de familie, ori dacă se află în situația de la alin 3 de mai jos. De asemenea e posibil să îi fie acordată o eșalonare a plății taxei.

Art. 8 OUG 51/2008
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
Da dar intrebarea e ce fel de venituri constituie baza de calcul pentru acest venit net? Pensia de intretinere copil am inteles ca nu ar intra, in plus nici nu poate fi demonstrata usor, in sensul ca ea nu e acordata prin sentinta judecatoareasca si nici inregistrata la anaf nu este. Mama nu are niciun alt venit. Cel putin nu demonstrabil. Mai primeste bani de la parinti, dar daca vorbim de familie, inseamna ea si copiii din intretinere si atat, nu?
Buna ziua,
In situatia in care reclamanta care formuleaza cererea de partaj nu are nici un venit inregistrat, va face dovada in acest sens, iar instanta trebuie sa admita cererea si sa acorde ajutorul public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei judiciare de timbru, potrivit art.7 din OUG nr.51/2008, actualizata.
Pensia de intretinere platita de tata in favoarea minorilor nu intra in categoria veniturilor la care se refera dispozitiile OUG nr.51/2008.
Pensia de intretinere va fi vizibila pentru judecator, pentru ca reclamanta are obligatia sa depuna actul notarial de divort pentru sustinerea cererii de partaj, iar in cuprinsul acestuia figureaza si obligatia de plata a pensiei de intretinere.
Daca parintii locuiesc impreuna cu mama si cu minorii, atunci vor intra in calcul si veniturile lor. Daca nu, se calculeaza doar veniturile mamei.
Multumesc frumos doamna avocat pentru raspunsul foarte lamuritor.
Cu placere.
Mult succes .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar mihaelaciocarlan mihaelaciocarlan buna seara. va rog frumos care sant conditiile pt acordarea ajutorului public judiciar ,tinand cont ca eu si familia nu avem venituru deoarece fabrica s-a ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar bubutu2 bubutu2 Buna ziua! Daca am pensia pe caz de boala in cuantum de 870 lei si ajutor social de 260 lei,locuiesc impreuna cu sotia care este casnica,ce ajutor public ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru bogobogobogo bogobogobogo Sunt pensionar si am avut un chirias care nu si-a achitat cheltuielile,respectiv chirie gaz,curent. As dori sa stiu cum pot ,in cazul in care il actionez ... (vezi toată discuția)