avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ajutor public judiciar

Buna ziua! Daca am pensia pe caz de boala in cuantum de 870 lei si ajutor social de 260 lei,locuiesc impreuna cu sotia care este casnica,ce ajutor public judiciar primesc pentru sustinerea unui proces de evacuare dintr-un imobil unde am facut imbunatatiri pe care va trebui sa le dovedesc cu o expertiza platita? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:11, 19 Aprilie 2012
In cel mai bun caz puteti solicita scutirea la plata taxei de timbru si a onorariului de expert pentru expertiza judiciar ce va fi dispusa de instanta.
Conform OrdonanÑei de UrgenÑă a Guvernului nr. 51/2008, privind ajutorul public judiciar în materie civilă persoanele ce pot beneficia de ajutor public judiciar sunt persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat. Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporÑie de 50%. Dvs nu va incadrati in nici una dintre aceste conditii.
Pentru Filip Alexandru:
Probabil nu ati observat ca solicitantul, impreuna cu sotia, au venituri de 870 lei pensie si 260 lei -ajutor social . In conditiile in care 1130 lei ii impartiti la 2, nu credeti ca ar avea tot dreptul sa beneficieze de ajutor public judiciar?
Ceea ce s-a invocat mai sus a fost modificat prin Legea 251/2011 publicata in M. Of. 866/2011, astfel:
Art. 8
(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

In speta, sunt aplicabile prevederile alin.2 al art.8 din OUG nr.51/2008.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar geo-vem geo-vem Rog frumos ma poate ajuta cineva cum pot solicita asa ceva ?!Mai exact ce documente trebuiesc anexate?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Ajutor judiciar taxa timbru partaj MARIA2001 MARIA2001 Intr-un proces de partaj, care sunt conditiile pentru a beneficia de scutire sau reducere pentru taxa de timbru? Va multumesc frumos (vezi toată discuția)
Taxa judiciara proces partaj voinea75 voinea75 Va rog am nevoie de ajutor. Trebuie sa platesc completare taxa de timbru intr-un proces de partaj. Am platit pana acum o suma considerabila, aprox 13 000 ... (vezi toată discuția)