avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Copyright agregator știri / presă. Cum mă pot ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Copyright agregator știri / presă. Cum mă pot asigura că nu încalc legea?

Salut,

Lucrez la un site in care doresc sa introdu articole de stiri ale mai multor publicatii, si ma intreb daca este ok din punct de vedere al copyright-ului.

Articolele vor fi luate prin fluxurile RSS, iar eu voi afisa doar un preview al articolului (imagine, titlu, site autor, link catre articolul original).

Pentru a nu avea probleme de copyright pe site, voi specifica urmatoarele lucruri:
1. Site-ul nu detine drepturi de autor asupra articolului. Drepturile apartinand site-ului de pe care a fost preluat articolul ( + link catre site)
2. Drepturile imaginii articolului apartin tot sursei ( + link catre imaginea originala)

Acum vin intrebarile:
1. Este de ajuns sa afisez aceste precizari pe site pentru a fi in regula dpdv copyright?
2. Ar trebui sa contactez fiecare agentie de presa inainte sa lansez site-ul?
3. In cazul unui acord, aceasta poate fi in format digital (un email sau un document)?
4. Ma gandeam sa stochez imaginile pe serverul meu, pentru a nu genera trafic inutil agentiilor de presa, iar link-ul pt sursa sa fie cel original. Asa ar fi win-win, dar am voie sa fac asta?

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 16:43, 22 Ianuarie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Art. 9 din Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, nu pot beneficia de protectia dreptului de autor stirile si informatiile de presa.
Atentie insa la doua aspecte:
1. “Stirile” preluate sa fie stiri pur si simplu (fapte relatate cu caracter de noutate) si nu continut care sa implice un efort intelectual si o activitate tcreativa (daca este o anumita poveste de pe un blog sau o relatare descriptiva cu epitete, metafore, studii facute etc nu se mai incadreaza la stiri. Prin urmare stirea sa nu implice munca+creatie.
2. Pozele preluate au un regim aparte. Nu aveti dreptul sa preluati si nici sa utilizati imagini pentru care nu detineti “licenta”, indiferent de sursa din care le luati. Nu aveti de unde sa stiti ca siteurile de pe care le preluati detin drepturile de autor si ca pot autoriza preluarea de catre dvs. Cel mai sigur si indicat este sa cumparati licenta de utilizare de pe siteurile cu biblioteci de imagini si sa pastrati dovada achitarii.
Ultima modificare: Joi, 18 Ianuarie 2018
Laura-Valentina Magori-Craiovan, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect, faptele obiective nu au copyright, insa textele pot avea copyright.

Altfel, Google News a avut procese cu ziarele din mai multe tari din UE.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca voi folosi doar titlul articolelor, pentru a nu intampina probleme.
Multumesc pentru raspunsuri.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa scapi de toate grijile, citeaza corect si respectuos sursa, in interiorul articolului, dar si la sfarsit. Prelucreaza stirea! Adica: scurteaz-o, completeaz-o, schimba titlul, aseaza textul altfel, fa un rezumat - in functie de natura materialului. Poti prelua jumatate de text, cu mentiunea: „citeste continuarea in ....” (dar banuiesc ca asta nu vrei, desi ar trebui sa fii multumit, obtii click-ul pe care ti-ldoresti).
Ideea generala pe care trebuie sa o retii: daca ai un pic de mandrie, daca vrei sa fii onest fata de cititorii tai si fata de jurnalistii care muncesc pe bune pentru acea stire, daca vrei sa-ti construiesti un public si sa-l pastrezi si, in fine, daca ti-e frica, nu reproduce identic niciun material de presa, nici macar cu precizarea sursei.
In ceea ce priveste pozele, n-ai nicio solutie! Doar daca ai o arhiva de poze facute de tine, din care poti lua poza veche a lui X si o postezi ca ilustratie generica la articolul nou.
Ceea ce vrei tu sa faci e mai mult decat plagiat, e furt, eu nu te-as incuraja! Vei avea de luptat nu doar cu publicatiile, ci si cu Google, care depisteaza astfel de site-uri si, in cel mult o luna, site-ul tau isi va lua zborul.
Salut, nu stiu daca ai citit cu atentie mesajul meu.

Voi explica inca o data:

1. Nu doresc sa-mi asum proprietatea intelectuala a articolelor, stiu ca in spatele acestor articole exista oameni si echipe care lucreaza din greu sa produca articole de calitate.

2. Pe site voi afisa doar un preview al articolelor: Titlu si link catre articolul original. (am renuntat la ideea de a prelua si imaginile)

3. Nu doresc sa modific nimic din articolele originale. Ci doar sa ofer posibilitatea utilizatorilor de a avea toate headline-urile stirilor dorite intr-un singur loc.

4. Userul care doreste sa citeasca un articol va fi redirectionat catre sursa originala a articolului.

De exemplu, aplicatia biziday functioneaza intr-un mod similar, dar ei posteaza doar cateva articole selectate de echipa lor.

@AliaXa
Recomand citirea cu atentie a intrebarilor inainte de a aduce raspunsuri cu o relevanta mica, mai ales daca aduci si acuzatii de plagiere / furt intelectual.

Multumesc!

AliaXa a scris:
Ceea ce vrei tu sa faci e mai mult decat plagiat, e furt, eu nu te-as incuraja!

Alte discuții în legătură

Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru stiri preluate prin rss ContSters241163 ContSters241163 Dorim sa realizam un site in care sa preluam stiri prin flux RSS de la alte publicatii online si pentru stirile respective dorim sa adaugam si imaginile de pe ... (vezi toată discuția)