avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate prin accesiune imobiliara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate prin accesiune imobiliara artificiala

imi explica si mie cineva #-o sau spete, link-uri , multumesc
Cel mai recent răspuns: mars_on_line , utilizator 18:45, 19 Octombrie 2009
Ce anume doriti sa stiti? daca este vorba despre accesiunea imobiliara artificiala, acest lucru presupune ca o persoana sa construiasca pe terenul altcuiva, cu materialele sale , sau , o persoana ridica o constructie pe terenul sau, insa cu materialele altcuiva.
Conform legii, "Proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ce produce lucrul si asupra tot ce se uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial. Acest drept se numeste drept de accesiune."
Intrucat in cazul in care cele doua lucruri apartin unor proprietari diferiti, titularul dreptului asupra lucurluui mai important devine si titularul dreptului asupra lucrului mai putin important, accesiunea apare si ca un mod de dobandire a proprietatii. Deci , proprietarul terenului devine si proprietarul constructiei , prin incorporarea lucrului mai putin important-constructie, cu lucrul mai important-terenul .
Mai exact am construit pe terenul tatalui in anul 1992 un garaj (si un apartament la etaj) .Pe etaj am o sentinta de constructor de buna credinta (si intabulat dreptul de proprietate),dar am omis sa trec si garajul in cererea de chemare in jud. de atunci.#-o .Vreau sa fac lucrul acesta acum . Garajul nu este intabulat in CF. Mai este posibil ???
Teoretic, o actiune care presupune apararea dreptului de proprietate, ar trebui sa fie imprescriptibila, insa cu unele exceptii .Puteti insa incerca.
Am depus azi cererea de chem. in jud. Trebuie sa platesc taxa de timbru (la valoare-oare de ce ?)dar mai inainte trebuie facuta o evaluare .Am inteles ca judecatorul face acest lucru. Dar cum cum se calculeaza ? la valoarea de piata ?la val. de impunere ? la val de cand a fost construita ? pot cere plata taxei la val. cand a fost ridicata constructia ?
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
mars_on_line, utilizator
Nu cred, este nevoie ca reevaluarea sa fie facuta in vederea actualizarii costurilor constructiei.

Alte discuții în legătură

Accesiune imobiliara boneti boneti Am primit o cerere de chemare in judecata ca parata de la o persoana careia i-am vandut un teren si o casa de paianta in 2003. Persoana cere constatarea ... (vezi toată discuția)
Drept de construire jadzia jadzia Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)
Accesiune imobiliara nicolae242 nicolae242 buna seara am construit doua camere mansardate fara autorizatie,iar pe teren mai exista o baie si o magazie tot fara autorizatii(de fapt si casa veche cind a ... (vezi toată discuția)