avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de construire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de construire

Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe acest teren?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 20:58, 2 Februarie 2010
buna seara!
nu veti putea obtine autorizatie de construire intrucat pt obtinerea ei se cere TP teren.
puteti construi insa fara a avea autorizatie de construire... si suportati riscurile.
Dar prin accesiune imobiliara artificiala? Specific ca am deja o constructie cu autorizatie in 1991 si vreau sa mai adaug 2 camere.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
jadzia, utilizator
Accesiunea imobiliara artificiala.

Se disting doua cazuri:
Ipoteza A: proprietarul ridica pe terenul sau o constructie sau o plantatie dar cu materialele altcuiva
Ipoteza B: o alta persoana decat proprietarul terenului ridica pe teren o constructie sau o plantatie, cu propriile materiale

Potrivit legii, lucrul principal este considerat terenul, prin urmare, proprietarul terenului devine si proprietarul constructiei sau plantatiei: superficies solo cedit - art. 493 C. civ, art. 494 C. civ.

Ipoteza A: In temeiul accesiunii, proprietarul terenului este si proprietarul lucrarilor si este obligat la plata valorii materiel3elor de la data efectuarii constructiei cu eventual daune interese.

Ipoteza B: In temeiul accesiunii, proprietarul terenului este si proprietarul lucrarilor si este obligat la plata unei despagubiri catre constructor.
Daca insa proprietarul nu invoca dreptul de proprietate prin accesiune asupra constructiei ridicate de alta persoana pe terenul sau, lasandu-l pe constructor sa foloseasca nestingherit constructia, nu poate fi obligat la despagubiri.
In aceasta ipoteza, se face distinctia dupa cum constructorul este de buna-credinta sau de rea-credinta. Constructorul este de buna credinta atunci cand nu stia ca terenul apartine altuia, crezand in temeiul unui titlu ale carui vicii nu le cunoaste, ca ii apartine lui si le construieste pe acel teren. de asemenea este de rea credinta atunci cand cunoaste ca terenul apartine altcuiva si totusi face constructia, plantatia, lucrarea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate teren cristina1712ct cristina1712ct Buna ziua, Daca pe terenul meu agricol proprietate o persoana si-a pus o cultura abuziv si refuza orice intelegere , care pot fi (exista) consecintele ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil fara teren PPPP PPPP Sunt chirias al unui imobil ce este construit de o societate (A) pe terenul altei societati (B ) fara un acord scris pentru utilizarea terenului intre cele ... (vezi toată discuția)
Speta drepturi reale Chatteris Chatteris V-as ruga frumos sa ma ajutati la o speta. Dr civil nu e punctul meu forte si avem examen in curand. X construieste pe terenul lui Y. Ac. situatie era ... (vezi toată discuția)