avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accesiune imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accesiune imobiliara

Am primit o cerere de chemare in judecata ca parata de la o persoana careia i-am vandut un teren si o casa de paianta in 2003.

Persoana cere constatarea dreptului de proprietate asupra unei "constructii nou edificate, prin mijloace proprii, pe terenul proprietatea lui ca efect al accesiunii imobiliare artificiale." Sustine, de asemenea ca " a modernizat si extins constructia rezultand un etaj compus din 6 camere, lucrarile fiind realizate in regie proprie si cu materiale proprii."

Ati putea sa ma lamuriti de ce apar ca parata, ce legatura am cu constructia lui si ce ar trebui sa fac in continuare? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: boneti , utilizator 22:26, 24 Noiembrie 2009
buna seara!
domnul respecti nu a obtinut autorizatie de construire pt ceea ce a edificat dumnealui.
asa ca acum ca sa isi intabuleze constructia fie se pune in legalitate, plateste amenda de rigoare etc,...fie promoveaza o actiune de genu.
Multumesc.

Nu inteleg insa ce asteapta de la mine. Mi se poate imputa mie ceva? De ce sunt parata?
buna seara!
pentru ca trebuie sa se judece cu cineva!!!
hotararea aia trebuie sa fie opozabila cuiva!
Poate sa-mi fie opozabila mie?
Cand ati vandut in 2003 ati facut contract de vanzare cumparare la notar, imobilul e inscris in Cartea Funciara si s-a facut transferul de proprietate si acolo? Acuma figureaza noul proprietar?
Va intreb pt. ca se pare ca NU, si ca tot Dvs. apareti ca proprietar in acte, iar cel care a construit partea aceea noua a casei, cu materiale proprii si in regie proprie, asa cum a zis si ioana_cristea, construind fara autorizatie, cere instantei sa constate ca e proprietar si a mai construit si noua parte, incearca sa intabuleze acuma totul pe el.
Pe Dvs. nu va incurca in mod expres dar daca se solicita sa va prezentati ar fi bine, macar sa vorbiti cu cel la care ati vandut.
Accesiunea reprezinta incorporarea materiala a unui lucru mai putin important in un lucru mai important.
Daca insa proprietarul (care se pare ca in aceasta situatie ati mai fi Dvs.) nu invoca dreptul de proprietate prin accesiune asupra constructiei ridicate, lasandu-l pe constructor sa foloseasca constructia, si dupa o gramada de alte acte, in final noul proprietar se va putea intabula, probabil, cu casa ce a construit-o. Oricum daca casa veche si terenul sunt proprietatea Dvs. lucrul mai "mic" urmeaza lucrul mai "important", deci etajul se incorporeaza la cladire, si ar deveni proprietatea Dvs., cu obligatia sa il despagubiti pe constructor.
Dar banuiesc ca telul noului proprietar este sa nu pretindeti imobilul si sa il lasati sa il preia el.
Era frumos sa discute cu Dvs. cand a introdus actiunea aceasta. Nu e tarziu nici acuma sa discutati!

Alte discuții în legătură

Este acesta un caz de accesiune imobiliara artificiala? inm2015 inm2015 Proprietarul unui teren si al unei case edificate pe acest teren, construieste(fara autorizatie) 2 anexe gospodaresti(magazii) pe acest teren. Dupa 5 ani, ... (vezi toată discuția)
Proprietar al unei constructii situata pe terenul dobandit intre timp de o alta persoana. IonValentin IonValentin Am dobandit in anul 1990 - casa pe terem 100mp. si curte 94,62mp. Pe terenul liber de constructii ( 94,62 mp. curte ) mi-am propus sa construiesc in 1991 o ... (vezi toată discuția)
Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)