Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

EVACUARE SPAȚIU INSTITUȚIE PUBLICĂ

În clădirea în care funcționează instituția pe care o conduc, mai funcționează o instituție (domeniul de activitate: învățământ; buget public). Nu au avut prevăzută plata chiriei în contract și nici reparații pentru spațiile pe care le utilizează, ci doar procent din utilități. Deoarece avem nevoie urgentă de spațiul ocupat de dumnealor, începând cu data de 01.01.2017 i-am notificat în sensul rezilierii contractului. Pentru luna ianuarie 2017 s-a mai întocmit un act adițional la Contract, în speranța eliberării urgente a spațiului. Începând cu luna februarie 2017 nu s-a mai plătit nicio cheltuială. Și în acest moment această instituție funcționează în spațiul nostru. În luna decembrie, am solicitat achitarea integrală a sumei datorate printr-o adresă (nu cu facturi), ni s-a răspuns că nu există bază legală pentru plată și că nu vor plăti. Ce am putea face să-i obligăm legal să elibereze spațiul? Mai există vreo șansă să ne obținem sumele pe care ni le datorează?
Buna ziua,

Dacă spațiul este proprietatea dvs, iar respectiva instituție nu mai are un contract valabil, puteți mai intai sa solicitati printr-o notificare evacuarea spațiului si, in caz de refuz, puteti deschide un proces de evacuare - există chiar o procedura specială pentru situatii de acest gen (art. 1040 si urm. Cod procedura civilă).

Puteti, de asemenea, obtine in instanta si contravaloarea utilitatilor folosite de respectiva institutie, precum si contravaloarea folosintei spațiului, pe calea unei acțiuni în repararea prejudiciului sau, după caz, a unei acțiuni privind îmbogățirea fără justă cauză.
Clădirea este proprietatea statului, dar instituția mea este în cartea funciară, Eu înțeleg că suntem ”proprietari”. Așa este? Vă mulțumesc.
Dacă numele instituției dvs apare la rubrica " Proprietari si acte" din cartea funciară, atunci, da, instituția este proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract/evacuare otilia13 otilia13 Va rog tare mult sa ma lamuriti si pe mine. Am incheiat un contract pentru folosinta unui spatiu comercial. Debitorul este rau platnic, motiv pentru care am ... (vezi toată discuția)
Evacuare noul cod procedura civila otilia13 otilia13 buna seara. Sunt la inceput de cariera si as vrea sa ma lamuriti intr-o problema privind evacuarea. In cazul unei conventii pt ocuparea unui spatiu comercial ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in conditiile unui contract de locatiune intre doua ... marcel.damaschin marcel.damaschin Buna ziua. In conditiile unui contract de locatiune intre doua persoane fizice, dar cu scopul principal ca locatarul sa reabiliteze si sa repare un imobil ... (vezi toată discuția)