avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anularea tranzactiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anularea tranzactiei

Dupa moartea autorului, partile au solicitat in instanta partajul succesoral, litigiu care s-a solutionat printr-o tranzactie incheiata la cel de-al doilea termen.In urma acestei tranzactii, paratii au fost de acord sa renunte la drepturile lor din mostenire in favoarea reclamantului in schimbul unor sulte, care trebuia sa fie achitate in termen de 6 luni. Hotararea de expedient pronuntata in cauza a dus si la notarea acestor modificari in cartea funciara. A expirat acest termen, paratul foloseste aceste bunuri si in prezent , iar ceilalti au ramas atat fara bunuri cat si fara bani.
Care este actiunea prin care se poate reveni la situatia anterioara?
Daca aceasta este actiunea in anulare a tranzactiei, care ar fi motivarea?
multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen.paun , utilizator 12:35, 3 Martie 2006
Nu s-ar putea trece la executare silita in ceea ce priveste sumele de bani datorate? Ati vorbit cu un executor judecatoresc? In principiu, nu cred ca se poate anula tranzactia. Ar fi fost calea de atac a recursului, dar inteleg ca nu nai sunteti in termen. Va astept cu informatii suplimentare.
Nu s-au adresat unui executor pt ca in acest moment ei nu doresc sa recupereze acea sulta , ci doar repunerea in situatia anterioara tranzactiei . De curand am primit o sugestie legat de aceasta speta : s-ar putea anula pe motiv de lipsa a discernamantului la momentul incheierii tranzactiei. Parata, mama reclamantului, avea la acel moment 82 de ani si a incheiat contractul fara curator . Ulterior , dupa un an , a fost diagnosticata cu dementa vasculara (senilitate) . Voi cere o expertiza cu care sa dovedesc ca batrana nu avea nici la acel moment discernamant , motiv de nulitate absoluta, nu? ce parere aveti? Multumesc
Daca sunteti convins ca puteti demonstra retroactiv lipsa consimtamantului, succes. Nu am cunostinte medicale, dar mi se pare cam greu. V-as sfatui sa discutati in prealabil cu un medic psihiatru pentru a va spune daca, de principiu, se poate stabili aceasta situatie. Daca da, actiune in instanta si proba cu expertiza. Este de preferat ca expertiza sa fie judiciara. Astept iformatii despre evolutia spetei. Numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va expun o situatie aflata pe rolul tribunalului, sectia de contencios. ... Mircea Razvan Mircea Razvan Va expun o situatie aflata pe rolul Tribunalului, sectia de contencios. Rog sa o analizati si sa va dati o opinie pertinenta. Impreuna cu sotia mea ... (vezi toată discuția)
Partaj - expertiza noiklosa noiklosa Buna ziua, In cazul unui proces de partaj, reclamantul evalueaza masa partajabila (o proprietate imobiliara) la x RON, care este mult sub valoarea reala, si ... (vezi toată discuția)
Tranzactie cota tania71 tania71 Am un proces pe rol pentru partaj succesoral. Mai exact, trei reclamanti (X, Y, Z) si un parat. Pe parcursul procesului, paratul tranzactioneaza cota sa cu ... (vezi toată discuția)