avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - expertiza
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - expertiza

Buna ziua,

In cazul unui proces de partaj, reclamantul evalueaza masa partajabila (o proprietate imobiliara) la x RON, care este mult sub valoarea reala, si cere sa obtina proprietatea respectiva. Paratul nu contesta aceasta suma, dar cere la fel, tot proprietatea.

Judecatorul decide ca paratul sa primeasca proprietatea si sa plateasca o anumita sulta reclamantului. Se poate, procedural, ca reclamantul sa faca apel bazat, ca si motivatie, pe faptul ca sulta este mica in comparatie cu valoarea reala a proprietatii si de-abia la apel sa ceara evaluarea proprietatii printr-o expertiza ?
Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 15:08, 16 Martie 2011
Din punctul meu de vedere, totul depinde de ceea ce dvs numiti "paratul nu contesta acesta suma".
Ca regula, in cadrul proceselor de partaj, fie bunuri comune, fie succesoral, valoarea de circulatie a bunurilor supuse partajarii se stabileste prin efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.
Pe baza concluziilor expertului, instanta decise care este cuantumul sultei ce se achita de cel care primeste bunul in natura, celui care nu primeste bunul/bunurile in natura.
Exista si posibilitatea ca partile, printr-o tranzactie, sa stabilesca atat modalitatea de impartire a bunului/bunurilor, cui i se atribuie bunul, cat si valoarea sultei.
Prin semnarea tranzactiei in fata judecatorului, partile stabilesc cum rezolva litigiul dintre ele si care este modalitatea de incetare a starii de coproprietate.
Impotriva acestei hotarari, care se numeste hotarare de expedient, cel nemultumit poate declara recurs, dar greu de crezut ca o poate ataca pentru motivul ca, cuantumul sultei este prea mic, din moment ce a fost de acord cu sulta prin semnarea tranzactiei.
O cu totul alta situatie este cazul in care hotararea nu are la baza tranzactia dintre parti.
In atare situatie se poate ataca sentinta pronuntata de instanta de fond sub aspectul aprecierii gresite a valorii de circulatie a bunului si a cuantumului sultei.
Av. Mihai Vaduva
aprecierea cuantumului valoric al bunurilor de sorginte imobiliara poate fi lasat intradevar si la aprecierea partilor;dar cu toate acestea, cuantumul nu poate fi mai mic decat valoarea orientativa ce este mentionata in registrul de evidenta a imobilelor intocmite pentru notari.Acesta, conform legii, se actualizeaza periodic(anual).
in cazul in care nu s-a incheiat fondul printr-o decizie de expedient, se poate contesta in calea de atac valoarea sultei. va trebui dovedita(de obicei printr-o expertiza de specialitate).
Multumesc pentru raspunsuri.

Deci ca sa ma dumiresc total :-), daca reclamantul, in actiunea sa, evalueaza imobilul la x lei, iar paratul nu contesta in prima instanta aceasta cifra, si la fel nu face nici judecatorul, in sensul ca nu cere expertiza sau evaluare, inseamna ca in faza de recurs atat paratul cat si reclamantul pot cere aceasta expertiza. Corect ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort crazykinezu crazykinezu Ma gandesc sa divortez si eu dupa 1 an si ceva de casatorie , motivele nu vi le spun acum. Ma intereseaza altceva avem o casa cu 50% - 50% drept comun care e ... (vezi toată discuția)
Anularea tranzactiei cornelush cornelush Dupa moartea autorului, partile au solicitat in instanta partajul succesoral, litigiu care s-a solutionat printr-o tranzactie incheiata la cel de-al doilea ... (vezi toată discuția)
Achitarea sultei in cursul cercetarii judecatoresti DianaGeanina89 DianaGeanina89 Buna ziua, Speta suna cam asa: Partaj succesoral. A este reclamant, B si C sunt parati. In cursul cercetarii judecatoresti, inainte de a fi depus la dosar ... (vezi toată discuția)