avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda abuziva...cred
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda abuziva...cred

Buna seara! Am luat o amenda in valoare de 360 ron din pricina ca circulam pe o strada aglomerata din iasi si la putina neatentie m-am incadrat pe banda care este destinata virajului la stanga. Semaforul fiind rosu pt. inainte, ca sa nu blochez banda m-am repliat in fata celorlalte masini care asteptau la semafor pentu verde. Un domn agent depolitie m-a oprit , a cerut actele la control, a plecat cu ele, dupa care mi-a spus ca am depasit coloana ,actele fiind deja in masina rutierei la completat amenda. Martor nu am pt ca eram singura in masina. Ce pot sa fac acum? Amenda mi se pare exagerata, plus de asta sunt studenta si ma intretin singura. Procesul verbal nu este completat deloc citet, si in cautarile mele pe internet am descoperit ca amenda nu este de 360 ron cum este scris , ci mai mica! Va rog un sfat! Eventuam am si poza la procesul verbal
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
cristinatomniuc, utilizator
Cel mai recent răspuns: madriann , utilizator 18:19, 22 Octombrie 2009
am patit si eu la fel, nu ai cu cine sa te pui crede-ma sunt de groaza politistii astia, eu am luat amenda si puncte de penalizare ptr clacson. in fine, daca doresti totusi, poti face contestatie la acel p-v la judecatoria in raza teritoriala unde s-a luat amenda.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
ContSters87904, utilizator
Exista sanse ca respectivul proces verbal sa fie desfiintat.In acest sens , plangerea se adreseaza numai in termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal (inmanat sau prin posta), la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost constatata respectiva contraventie .

Succes.
Am inteles,darfiind la prima abatere nu am experienta in domeniu si nu prea stiu cum arara o contestatie. Dar am impresia ca P.V.nu este completat corect. Am o scanare. Ma poate ajuta cineva sa il descifrez, va rog? il trimit pe orca mail. Multumesc!
aveti emailul meu la contacte
Am studiat PV-ul trimis pe mail, dar o sa-mi postez parerile aici, pe topic, poate e ceva ce mi-a scapat:
1. PV-ul nu e perfect, dar e corect completat.
2. Constatarea contraventiei si sanctiunea sunt corecte, inclusiv nivelul amenzii.
3. Se pare ca agentul v-a acceptat explicatia incadrarii gresite pe banda de mers, dar v-a sanctionat ca atare:
"Fapta savarsita este prevazuta de art. 107/2 (1 sau 2, nu e foarte clar) din RA OUG 195/2002 si sanctionata de art. 101/1/16 din OUG 195/2002.

Art. 107. – (1) La intersectiile prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducatorii de vehicule trebuie sa se încadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite, cu cel putin 50 m înainte de intersectie si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor.
(2) La intersectiile fara marcaje de delimitarea benzilor, conducatorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel putin 50 m înainte de intersectie, urmatoarele pozitii:
a) rândul de lânga bordura sau acostament, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;
b) rândul de lânga axa drumului sau de lânga marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sa schimbe directia de mers spre stânga. Când circulatia se desfasoara pe drumuri cu sens unic, conducatorii de vehicule care intentioneaza sa vireze la stânga, sunt obligati sa ocupe rândul de lânga bordura sau acostamentul din partea stânga;


Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
...
16. nerespectarea regulilor privind circulaţia pe benzi;

Pentru care ati primit oricum, minim:
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;

adica 360 RON, fata de maximul de 480 RON).
Daca ati platit intre timp jumatate din suma (180RON), eu zic sa o lasati asa, e o suma rezonabila pentru respectiva contraventie.

Referitor la ce ati cautat pe net, banuiesc faptul ca va referiti la contraventia pentru depasirea coloanei aflate la semafor, care, aflandu-se in grupa a II-a de sanctiuni, are o amenda usor mai mica (240-300 RON). Parerea mea e ca agentul v-a facut un serviciu, pentru contraventia respectiva ramaneati si fara permis B-), si cu banii luati. :sorry:
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;


Daca tot vreti sa faceti contestatie, ati avea o singura cale de atac, din pacate nu cu foarte mari sanse de reusita:
- in PV, e scris 107/2. Adica, mie mi se pare ca e un 2, mi-e greu sa cred ca cineva poate sa stalceasca cifra 1 in asa hal. Dar e politist, asa ca ...totul e posibil :D
- Daca aveti norocul ca, in intersectia respectiva, benzile de demarcatie sa fie ilizibile (aproape sterse), faceti fotografii si motivati in plangere faptul ca ati respectat intocmai RA OUG 195/2002, care la aliniatul respectiv prevede:

107(2) La intersectiile fara marcaje de delimitarea benzilor, conducatorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel putin 50 m înainte de intersectie, urmatoarele pozitii:
a) rândul de lânga bordura sau acostament, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;
b) rândul de lânga axa drumului sau de lânga marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sa schimbe directia de mers spre stânga. Când circulatia se desfasoara pe drumuri cu sens unic, conducatorii de vehicule care intentioneaza sa vireze la stânga, sunt obligati sa ocupe rândul de lânga bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor sa mearga înainte.


Nu e grozav, dar e singurul lucru pe care il vad posibil. PV-ul e intocmit impecabil, destul de ingrijit (pot sa va arat eu un PV indescifrabil :D )...iar la obiectii e fumusel scris: Nu am de facut obiectiuni. Semnat elegant de dvs.

(Pe viitor, tineti minte un umil sfat, la incheierea oricarui PV.: "Nu sunt de acord cu stabilirea contraventiei". "Nu am circulat cu aceasta viteza". "Nu am facut depasirea/incalcarea benzi respective". Nu. Nu. Nu.) ;)
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
madriann, utilizator

Alte discuții în legătură

Amenda abuziva? franky franky Buna ziua, Astazi am primit procesul verbal si am impresia ca amenda e abuziva. Am virat la stanga de pe banda obligatorie de dreapta si am fost oprit ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto sector 6 vasta vasta In data de 02.09.09 am parcat masina pe o asa-zisa trecere de pietoni (abia se mai vedea vopseaua, nu era indicator de trecere de pietoni, pe mijlocul ei era o ... (vezi toată discuția)
Solicit consiliere : politia nu are probe si susine ca am trecut pe rosu puma_09 puma_09 Buna, Am trecut pe galben la semafor , insa politistul a zis ca a fost rosu, desi nu a vazut semaforul in sine pentru ca dansl se afla dupa colt in ... (vezi toată discuția)