avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata de varsta-ce conditii trebuie sa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata de varsta-ce conditii trebuie sa indeplineasca ?

Tatal meu are varsta de 48 ani si 9 luni .A realizat o vechime in campul muncii de 29 de ani si 5 luni . Din acestia a muncit 21 de ani si 3 luni in conditii speciale de munca.Mai concret a muncit pe platformele marine de foraj din Marea Neagra .
1.)La ce varsta poate sa iasa la pensie anticipata de varsta?
2.)Care va fi cuantumul aproximativ al pensiei anticipate de varsta ?
3.)Care este procedura pe care trebuie sa o urmeze sau sa o indeplineasca ?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:14, 25 Noiembrie 2009
Fiind nascut in februarie 1961 se poate pensiona:
- la limita de virsta dupa anul 2026 luna Februarie la virsta standard de pensionare de 65 ani

- anticipat dupa anul 2021 luna Februarie la virsta de 60 ani daca indeplineste conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 45 ani.

- anticipat partial dupa anul 2021 luna Februarie la virsta de 60 ani daca indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.

Intrucat a muncit peste 20 de ani in grupa I de munca, beneficiaza de o reducere cu 12 ani a varstei standard de pensionare.
Daca tatal dvs. a lucrat pe platformele marine de foraj din Marea Neagra ar fi trebuit sa beneficieze de grupe de munca. Ati scris despre conditii speciale, reveniti si precizati in ce grupa de munca a lucrat.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Stimata doamna Gabriela Pintea
Transcriu din adeverinta care i -sa lu ' tata anul acesta

Acesta este citatul extras din adeverinta , eliberata de societate ,care se refera la grupa de munca ,in care a lucrat tata.
Cu speranta ca o sa ne puteti sa ne indrumati noi va multumim anticipat si va incredintam de intreaga noastra stima si gratitudine p
1. Redau eu transcrierea din adeverinta asa cum am primit-o pe masaj privat de la initiator:
Precizam ca perioada de la .... la .... ,se incadreaza in Grupa I de munca , conform Ord.50 / 1990 Anexa I,Pct 73,in procent de 100% ,activitate care se regaseste la pozitia 11 din anexa 1 la Legea 226 / 2006 privind incadrarea unor locuri de munca in Conditii Speciale.
Societatea se regaseste la pozitia nr.2 din anexa 2 la Legea 226 / 2006.

2. Acum am sa va rog sa asteptati raspunsul consultantilor.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Ar fi fost foarte bine daca ati fi precizat si perioada, sper ca nu este vorba si despre perioade ulterioare datei de 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000.

Stagiului realizat de tatal dvs. de 29 ani si 5 luni i se adauga 10 ani si 6 luni stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa I de munca rezultand un stagiu total de 39 ani si 11 luni (acest spor se adauga numai daca perioada n-a fost trecuta sub incidenta Legii nr. 226/2006, din citatul dvs. nu mi-e clar). Tatal dvs. indeplineste conditia referitoare la stagiul de cotizare pentru a beneficia atat de pensie anticipata partiala cat si de pensie pentru limita de varsta.

In privinta varstei standard de pensionare, aceasta conditie nu o indeplineste. De pensie anticipata partiala poate beneficia cand implineste 60 de ani. De pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 12 ani nu poate beneficia intrucat, chiar daca Legea nr. 19/2000 ar ramane in vigoare, art. 167 ind. 1 din aceasta ar urma sa nu mai produca efecte din 01.04.2011.

Cuantumul pensiei nu vi-l poate spune nimeni. Punctajul mediu anual se calculeaza in functie de salariile brute sau nete (art. 164, alin. 1 din Legea nr. 19/2000) si in functie de sporurile cu caracter permanent inscrise in carnetul de munca sau dovedite cu adeverinte.

Reveniti cand va intra in vigoare viitorul act normativ ce va reglementa sistemul de pensii. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta si vechime completa doina99 doina99 Buna ziua, Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensie anticipata. Popa Cornel Popa Cornel Buna ziua, ma numesc Popa Corneliu si as vrea sa stiu si eu daca am dreptul de a avea pensie anticipata si daca as putea-o obtine anul acesta sau data cea mai ... (vezi toată discuția)