avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand pot sa ma pensionez?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand pot sa ma pensionez?

Buna ziua,
Sunt nascuta in 05.07.1956.
Am o vechime in munca de 32 de ani.
In acest timp am lucrat:
- in grupa a II a de munca -19 ani si 1 luna,
- in grupa I de munca - 1 an si 6 luni.
Restul perioadei am lucrat in conditii obisnuite de munca.
In aceasta perioada de 32 ani de munca, un an am fost incadrata ca somer, restul de timp, lucrandu-l efectiv, dupa cum am precizat anterior.
As vrea sa stiu cand am dreptul sa ma pot pensiona, anticipat sau la limita de varsta.
Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Mariatomas
Cel mai recent răspuns: mariatomas , utilizator 17:24, 22 Octombrie 2009
Stagiul de cotizare: 30 ani
Virsta de pensionare: 56 ani
Date generale: O doamna nascuta in 1956 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Pentru activitatea desfasurata in grupe de munca stagiului realizat de 32 de ani i se adauga stagiul aferent grupelor I si II, stagiu care este de 5 ani si 3 luni, rezultand un stagiu total de 37 de ani si 3 luni. Perioada in care ati beneficiat de somaj este perioada asimilata stagiului de cotizare.
Conditia referitoare la stagiul de cotizare este indeplinita pentru a beneficia atat de pensie pentru limita de varsta cat si de pensie anticipata partiala.

Varsta standard de pensionare: Pentru cei 20 de ani intregi realizati in grupe de munca aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni.

Prin urmare, de pensie anticipata partiala puteti beneficia cand veti implini 55 de ani iar de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 55 de ani si 6 luni.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Stimata doamna Pintea, multumesc mult pentru raspunsul pe care mi l-ati dat.
Cu respect, Mariatomas

De asemenea, multumiri si d-nei Monya.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata cu sau fara penalitati vladuta vladuta Sotul este nascut in 17.08.1953 si are 35 ani vechimein munca.A lucrat in grupa 1 timp de 10 ani si 5 luni la care i sa calculat un spor de 6 ani.In grupa a 2 ... (vezi toată discuția)
Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata simon.liliana simon.liliana Sunt nascuta in anul 1957, am o perioada de cotizare de 32 de ani din care: - 9 ani si 6 luni lucrati la grupa I ; - 5 ani lucrati la grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)