avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat

Buna ziua, in data de 25 februarie 2018 am fost condamnat la 3600RON amenda penala pentru conducere sub influenta alcoolului, amenda a fost achitata integral si trimisa dovada in instanta la judecatorul delegat.
In data de 14 martie 2018 am fost condamnat la 1 an si 4 luni cu suspendare pentru conducere cu permisul suspendat.

Cand voi putea sa fac din nou scoala de soferi? Mentionez ca permisul a fost anulat.

Sunt total debusolat, am auzit o gramada de variante. Unii spun ca dupa 1 an....altii ca dupa 6 luni. Va rog mult sa ma lamuriti, incepand cu ce data voi putea merge din nou sa dau examenul scolii de soferi?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: BlueFeather , utilizator 14:28, 18 Martie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă puteți prezenta la examen după un an.

Articolul 116 din OUG 195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) și la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ca urmare a săvârșirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obținerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(2^1) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia își are domiciliul sau reședința, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condițiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 24 alin. (5^3), fără a mai susține examen și cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situație.
(2^2) În situația în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul penal, șeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situație.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obținerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical*);
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracțiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepția cazurilor în care a intervenit una dintre situațiile prevăzute la alin. (1).
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2018
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat
Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La cât timp după anularea permisului se poate da din nou examen pentru obținere? adriansimo adriansimo Buna ziua, La cat timp dupa anularea permisului se poate da din nou examen pentru obtinerea permisului? Va multumesc. (vezi toată discuția)
De ce trebuie să aștept 6 luni de la data executării pedepsei pentru a-mi recupera permisul? Larisa vtm Larisa vtm Stimate domn in conformitate cu art.335.ali2 ramas definitiv prin hotarare judecatoreasca ne avand interdictie asupra permisului de conducere find pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Dosar penal Vlad Niga Vlad Niga Bună ziua! Am o problema destul de mare. În același dosar este înscris conducere fără permis (fiind suspendat) + lovire sau alte violente. Dacă mă ... (vezi toată discuția)