avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Eu sunt somera. Vreau sa plec in strainatate la munca. Cum fac cu somajul? Ma duc sa anunt la ANOFM sa-mi intrerupa plata indemnizatiei de somaj? Daca plec si ma intorc mai devreme decat mi-as dori, imi vor mai plati lunile de somaj la care aveam dreptul sau le pierd?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 26 Octombrie 2009
1. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
d) la data plecării din ţară pe o perioadă mai mică de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, după caz, la data obţinerii autorizării pentru menţinerea plăţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a căuta un loc de muncă şi doreşte să îşi menţină plata indemnizaţiei de şomaj;
(3.1) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. d), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data suspendării în condiţiile alin. (1) lit. d);

2. Pentru amanunte ar fi bine sa mergeti la AJOFM sa cereti explicatii de ultima ora.
chance1 a scris:

Eu sunt somera. Vreau sa plec in strainatate la munca. Cum fac cu somajul? Ma duc sa anunt la ANOFM sa-mi intrerupa plata indemnizatiei de somaj? Daca plec si ma intorc mai devreme decat mi-as dori, imi vor mai plati lunile de somaj la care aveam dreptul sau le pierd?


Potrivit Legii nr.76/2002, una din cauzele de suspendare a platii indemnizatiei de somaj este si plecarea din tara pe o perioada mai mica de 3 luni. Suspendarea platii se face la cererea persoanei.
Repunerea in plata dupa suspendarea se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 3 luni de la data suspendarii . (in speta, de la data intoarcerii in tara).
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare drept de somaj salmiroxa salmiroxa Daca in timpul somajului plec din tara la o ruda 2 luni , cum se procedeaza cu somajul? Il poate lua altcineva cu imputernicire sau il pierzi definitiv. Cand ... (vezi toată discuția)
Suspendarea platii indemnizatiei de somaj arctic492006 arctic492006 Din data de 01.12.2011 ma aflu in situatia de somer, pentru o perioada se un an de zile . In luna marteie trebuie sa plec din tara pentru o perioada de 30 de ... (vezi toată discuția)
Despre somaj lascuviorica lascuviorica Buna ziua De la 01.12.2010 va trebui sa-mi depun actele la somaj.As dori sa stiu daca plec in strainatate in perioada 10.01.2011 - 01.03.2011, pierd ... (vezi toată discuția)