avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Spor condiţii vătămătoare de muncă (spor de ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Spor condiţii vătămătoare de muncă (spor de ecran) cf. HG nr. 34 din 31.01.2018 art. 14 alin. c)

Bună ziua, lucrez în învățământ și odată cu HG. 34 / 31.01.2018 art. 14 alin. c) beneficiez de acest spor de ecran îndeplinind condițiile cerute. Am făcut cerere către Consiliul de Administrație și respectiv conducerea unității de învățământ, așa cum ne-a îndrumat reprezentantul sindicatului.
După o lună de zile calendaristice am primit o copie a cererii mele unde în partea de sus a hârtiei e un scris de mână că EU trebuie să aduc ca anexă la cerere un, citez: „un document medical emis de Medicina Muncii, conform legislației în vigoare...”. Și într-o zi directorul îmi comunică verbal că eu și cu ceilalți care dorim sporurile să ne strângem și să facem chetă pentru DSP și ITM.
Lg. 330 / 2009 mai țin minte că la art. 21 menționează că angajatorul trebuie să facă demersurile către DSP și ITM. Menționez că acest spor a mai fost acordat în perioada 2006-2010, unde unitatea școlară avea un om cu atribuții SSM și țin minte că acea persoană avea grijă ca din 2 în 2 ani să facă toate actele către DSP și ITM ca persoană desemnată de către unitatea școlară.
Întrebarea mea este: cine anunță și plătește la DSP și ITM???
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:42, 30 Martie 2018
Angajatorul. Însă, dacă stați în baza voinței angajatorului, .... Asta nu înseamnă că va trebui să faceți "cheta" există alte mijloace....
Ce sa plateasca la DSP sau ITM ???
Medicina muncii, ITM si DSP nu au atributii mentionate in HG nr. 43/ 2018 pentru acordarea sporurilor de catre unitatea de invatamant. Atributiile revin in totalitate CA al unitatii de invatamant, singurul in masura sa aprecieze acordarea sporului, cu respectarea legii.
Modul de acordare sporuri de catre unitatea de invatamant este supus verificarii institutiilor abilitate ale statului.
HG nr.43/2018 se refera la cu totul altceva decat la sporuri.

In speta, este vorba despre HG 34/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă, precum și a condițiilor de acordare a acestuia pentru personalul din familia ocupațională de funcții bugetare "Învățământ".

Pana la 31.03.2018 , trebuia sa se efectueze noi determinări, în timpul desfășurării activităților specifice, în vederea eliberării buletinelor de determinare necesare stabilirii locurilor de muncă cu condiții periculoase sau vătămătoare.

Buletinele de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, sunt eliberate de compartimentele de specialitate din cadrul direcţiilor de sănătate publică.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Determinarile de noxe pot fi efectuate, contracost, de catre firme autorizate de Ministerul muncii si Ministerul sanatatii si de catre laboratorul de toxicologie din cadrul DJSP.
Se emit buletine de determinare care mentioneaza valoarea determinata la locul de munca comparativ cu valoare maxim admisa.
Pentru "spor de ecran" nu s-a elaborat vreo metoda specifica de determinare noxa.
Se poate avea in vedere nivelul de radiatii emise de ecranele de vizualizare, dar echipamentele tehnice din dotarea actuala se incadreaza mult sub limita maxim admisa.
Sporul pentru lucru prelungit in fata ecranului de vizualizare se poate acorda in functie de aprecierea/ inregistrarea perioadei de timp/ lucru efectiv (din cele 8 ore/ zi).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vatamatoare in anul 2017 andi2017 andi2017 Fara REgulament se poate majora sporul pt. conditii vatamaotare daca avem buletin de analiza de la DSP:)) (vezi toată discuția)
Despre buletinele de determinare loc munca georgetica76 georgetica76 Conform legislatiei in vigoare, cine este responsabil sa faca Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncã ? Noi solicitam DSP-ului si ... (vezi toată discuția)
De la ce data se va acorda dreptul salarial ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rugam sa ne ajutati cu un sfat, cum ar trebui sa se procedeze in urmatoarea situatie: - la data de 30 mai 2018 a fost publicata in Monitorul ... (vezi toată discuția)