avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... spor vatamatoare in anul 2017
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

spor vatamatoare in anul 2017

Fara REgulament se poate majora sporul pt. conditii vatamaotare daca avem buletin de analiza de la DSP:))
Cel mai recent răspuns: andi2017 , utilizator 09:41, 8 Februarie 2017
Buletinele de determinare noxe emise de DJSP/ firme autorizate de catre MMPS sa efectueze determinari de noxe reprezinta documente prin care se stabileste nivelul noxelor la locurile de munca/ posturile de lucru.
Cuantumul sporului pentru conditii vatamatoare se stabileste prin negociere, in conditiile legii, prin contractul colectiv de munca pentru locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii.
Sporurile care se acorda lucratorului vor fi mentionate si in contractul individual de munca.
art 21 din legea 330/2009 prevede emiterea unei dispozitii cu privire laregulament , avizat de ministrul sanatatii si Ministrul finantelor
pentru functionari publici cum se aplica asta e intrebarea, fara alte avize, nu mai cu buletin de analiza se poate major sporul
Legea nr. 330/ 2009 mentioneaza:
-art. 21 Pentru activitatea desfasurata de nevazatorii cu handicap accentuat, in cadrul programului normal de lucru, se acorda un spor de 15 % din salariul de baza.
Prevederea nu are legatura cu sporul pentru conditii vatamatoare care se acorda lucratorilor.
Existenta conditiilor deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - la locurile de munca se stabileste, potrivit art. 3 din Legea nr. 31 / 1991, pentru fiecare unitate, de inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii, pe baza determinarilor efectuate de catre personalul incadrat in unitatile specializate ale Ministerului Sanatatii din care rezulta depasirea limitelor prevazute de normele nationale de protectie a muncii. Inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii au obligatia de a verifica daca la data efectuarii determinarilor s-au aplicat toate masurile pentru normalizarea conditiilor de munca si daca instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal.
In vederea efectuarii determinarilor necesare, angajatorul se adreseaza Directiei de Sanatate Publica judetene, iar dupa obtinerea buletinului de determinare prin expertizare, se va solicita Inspectoratului Teritorial de Munca judetean sa stabileasca existenta conditiilor deosebite de munca.
Dupa obtinerea avizului ITM de existenta a conditiilor vatamatoare, potrivit legii nr. 284/ 2010, locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului si conditiile de acordare se stabilesc de catre ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatului, in limita prevederilor din regulamentul elaborat potrivit legii, avand la baza buletinele de determinare sau, dupa caz, expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare - acordare sporuri la salariu pentru conditii de lucru cu noxe Adrian Daniel Adrian Daniel Buna seara am o intrebare lucrez la o fabrica unde se vopsesc piese auto,nu avem nici un spor de toxicitate ,nici in contractul de munca ,Nu este o lege care ... (vezi toată discuția)
Grupele 1 si 2 taiate din 1 aprilie 2001 la o intreprindere metalurgica Lamax Lamax Buna, lucrez la o int.metalurgica (otelarie) in acelasi loc de munca din 1978 si din 1 apr 2001 s-au taiat grupele. pe parcurs am fost privatizati de 2 ori ... (vezi toată discuția)
Determinari noxe big_clauus big_clauus Cine solicita determinarile de noxe intr-o unitate, cine e obligat sa le solicite, cine le plateste? (vezi toată discuția)