avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PROBLEME CU CIMITIRUL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PROBLEME CU CIMITIRUL

Stra-stra bunicul meu a fost proprietarul unui teren pe care l-a donat unei primarii ca acolo sa se faca un cimitir. Primaria a dat lui si celor doi copii ai lui 10 locuri de veci, sa le foloseasca, sa fie proprietari pe ele, fara sa li se ceara niciodata concesiunea pe acele locuri. Acum o lege care incalca dreptul de proprietate, nationalizeaza practic pe proprietarii de locuri de veci, si ii obliga sa faca succesiunea pe locurile de veci. Este o lege aberanta. . Comunista, care incalca dreptul de proprietate, este ca si cand tatal meu imi lasa mostenire o casa, statul imi ia casa, eu fac succesiune dupa tata pentru casa care a fost a tatalui meu , si platesc statului chirie ca sa stau in casa care a fost a tatalui meu, deci platesc chirie ca sa stau in propria casa. Pai asta inseamna ca toti oamenii sa-si piarda locurile de veci, ca si familiile bogate precum a fost famiulia mea au mostenitori, care nu au facut aceasta succesiune aberanta. Ar trebui sa le scoata din mormant dupa legea asta aberanta si pe marile personalitati ale romaniei, caci mostenitorii lor nu au facut succesiunea, este dupa parerea mea o lege comunista, aberanta si impotriva dreptului de proprietate, cimitirele nu au dreptul sa nationalizeze locurile de veci cumparate de stramosii nostri sau donate de primarie. Nu se face deloc distinctie intre proprietarii de locuri de veci si concesionari, degeaba cativa deputati de la psd au facut o propunere legislativa acum cativa ani sa se schimbe legea cimitirelor in sensul ca proprietarii de locuri de veci sa nu fie nationalizati ca nu s-a tinut cont de propunerea lor .
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Expunere de motive pentru modificarea si completarea legii privind cimitirele si serviciile funerare


Prin aceasta lege se doreste reglementarea situatiei celor care sunt proprietari de locuri de veci in cimitire, pentru a nu li se incalca dreptul de proprietate cat si pentru a nu crea confuzii in ceea ce priveste trecerea in mod abuziv a proprietatii private in domeniul public prin interpretarea dispozitiilor Legii nr.213/1998.
Se impune introducerea unui articol -,,nr.17'' prin care:
- ( alin.1) Proprietarilor de locuri de veci li se recunoaste dreptul de proprietate asupra acestora in cimitire;
- ( alin.2) Proprietarii locurilor de veci din cimitire se obliga la respectarea dispozitiilor din prezenta lege;
- ( alin.3) Proprietarii locurilor de veci au obligatia de a incheia un contract cu administratia cimitirelor de prestare servicii pentru activitatile de ingrijire a locului de veci.
Actualmente nu exista o distinctie a legii privind cimitirele si serviciile funerare in ceea ce priveste situatia proprietarilor de locuri de veci si a celor ce doar au concesionat un loc de veci ( fiind doar utilizatori).
Intrucat din interpretarea dispozitiilor prezentei legi ( prin coroborarea art.3 lit.b alin. 2 si urmatoarele ) se intelege ca toata suprafata de teren aferenta unui cimitir public apartine domeniului public consideram ca se aduce in acest fel atingerea celor deveniti proprietari asupra unor locuri de veci in cimitire inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi cat si exercitiului dreptului acestora de proprietate.
Or, din existenta confuziilor in privinta interpretarii dispozitiilor prezentei legi, rezulta in ceea ce priveste respectarea dreptului de proprietate privata, preluarea abuziva de catre stat, nationalizarea ori trecerea silita in proprietatea publica a proprietatii private.
In sustinerea celor de mai sus invocam urmatoarele motive ce trebuie avute in vedere la elaborarea unei noi legi ori pentru modificarea celei in vigoare in sensul de a fi in concordanta cu dispozitiile constitutionale si internationale la care Romania este parte. In conformitate cu tregimul constitutional al dreptului de proprietate , nationalizarea este inadmisibila.
Trecerea silita in proprietatea statului a unor bunuri proprietate privata se poate realiza prin expropriere, in conditiile prevazute la art. 41 alin. ( 3) si (5) din Constitutie, sau prin confiscare, in cazul bunurilor destinate, folosite sau rezultate din infractiuni sau contraventii, in conditiile prevazute la alin. ( 8) al aceluiasi articol.
Aceste dispozitii constitutionale constituie garantii ale dreptului de proprietate privata care nu pot fi eludate prin legea in vigoare.

CONSTITUTIA ROMANIEI PREVEDE:

2) Proprietatea privata este garantata si ocrotia in mod egal de lege, indiferent de titular.

(3) Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire.

(4) Sunt interzise nationalizarea sau orice alte masuri de trecere silita in proprietate publica a unor bunuri pe baza apartenentei sociale, etnice, religioase, politice sau de alta natura discriminatorie a titularilor.

(5) Proprietatea privata este inviolabila, in conditiile legii organice.

De asemenea sunt incidente si dispozitiile art.17 din Declaratia Universala a dreptului omului, care proclama ca ,, Orice persoana are dreptul la proprietate atat singura, cat si in asociatie cu altii '', prevede si ca ,, Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de proprietatea sa.''

Protocolul aditional nr. 1 la Conventia pentru Apararea Dreptului Omului si a Libertatilor fundamentale, ratificat de Romania prin Legea 30/1994 prevede la art. 1 alin.1 ca ,, Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.''

INITIATORI:

- Vasile POPEANGA deputat PSD
- Florin IORDACHE deputat PSD
- Aurel VLADOIU deputat PSD
- Bogdan CIUCA deputat PSD + PC
- Aura VASILE deputat PSD
- Victor SOCACIU deputat PSD
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2018
LISONELTA300, utilizator
1-Rugam respectati regulamentul forumului si nu postati cu majuscule
2-Strabunicul dv si cei 2 fii ai acestuia detin document care atesta calitatea de proprietari asupra 10 locuri de inmormantare ?
Da, bineinteles, in act scrie ca Primaria le-a donat aceste 10 locuri de veci , in schimbul donatiei facute Primariei, si scrie ca stramosii pot folosi aceste locuri in veci vecilor amin, fara sa li se mai ceara chitanta de concesiune a platurilor. Va rog sa cititi cu atentie si prpunerea pe care au facut-o cativa deputati de la PSD acum cativa ani, propunere de care din pacate statul roman comunist care incalca proprietatea nu a tinut cont. ( Pentru ca dupa parerea mea domnul presenite Traian Basescu a avut dreptate când a spus ca multi judecatori nu au respectat dreptul de proprietate al oamenilor nationalizatid e comunisti, ca Romania a pierdut multe procese la CEDO , din cauza ca judecatorii dau casa aluia care da spaga si nu o da proprietarului, si ca judecatorii au facut mai mult rau romanilor, decat romanii care fura pe la Roma si pe la Paris, asa a spus domnul Presedinte Traian Basescu, nu eu, si eu ii dau dreptate, sunt de acord cu ceea ce a spus. ) [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camera deputatilor , expunere de motive pentru modificarea si completarea legii privind cimitirele si serviciile funerare Hamarsold2018 Hamarsold2018 Prin aceasta lege se doreste reglementarea situatiei celor care sunt proprietari de locuri de veci in cimitire, pentru a nu li se incalca dreptul de ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa strabunicul meu Hamarsold2020 Hamarsold2020 Eu vreau sa fac succesiunea dupa strabunicul meu. Niste notari mi-au spus o mare prostie ca trebuie sa fac succeiunea si dupa bunica mea si dupa copiii ei, ... (vezi toată discuția)
NaȚionalizare teren cimitir Lisonelta400 Lisonelta400 Pe timpuri locurile de veci nu se concesionau , ci se cumpărau. Comuniștii au naționalizat terenurile oamenilor, pe care oamenii le-au cumparat în ... (vezi toată discuția)