avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa strabunicul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa strabunicul meu

Eu vreau sa fac succesiunea dupa strabunicul meu. Niste notari mi-au spus o mare prostie ca trebuie sa fac succeiunea si dupa bunica mea si dupa copiii ei, uitand de reprezentarea succesorala, caci in articolul 966 din Codul Civil, pot veni prin reprezentare la mostenire descendentii copiilor defunctului, si ca reprezentarea opereaza in toate cazurile , fara a deosebi dupa cum reprezentantii sunt rude de acelasi grad ori de grade diferite in raport cu defunctul.

De aici rezulta foarte clar, ca eu pot face succesiunea doar dupa strabunicul meu, nu si dupa bunica mea, tatal meu, unchiul meu.

Dumneavoastra ce parere aveti?

Daca eu as face succesiunea dupa toti, atunci nu as mai beneficia de reperezentarea succesorala
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 01:54, 18 Iunie 2017
Reprezentarea opereaza daca copiii bunicii au decedat inaintea ei si daca bunica a decedat inaintea strabunicului.
Daca a murit strabunicul, apoi bunica, apoi copiii bunciii, nu e nici o reprezentare.
E retransmitere si trebuie dezbatuta succesiunea dupa fiecare defunct.
Nu mi se pare corect, daca eu sunt unicul descendent, de ce trebuie sa moara copiii inaintea parintilor, ca sa beneficiez de reprezentare ? E o imbecilitate. Deci bunica trebuia sa moara inaintea strabunicului, si tatal meu inainatea bunicii mele. Ce idiotenie? O condutionare imbecila, in functie de când a murit fiecare. Cred ca nici un parinte nu si-ar dori sa-si vada copilul mort. De preferat este ca tatal si mama sa moara inaintea copilului lor, ci nu copilul inainatea parintilor. Dar in fine, astea sunt legile idioate din Romania.
De ce? Pentru ca asa spune Codul civil. Astea sunt conditiile: tatal sa decedeze inaintea bunicului, pentru ca nepotul sa vina la succesiune prin reprezentare.
Ar trebuie sa fi se para la fel de incorect sa mentineti de atatia ani o situatie incerta.
Nu e vina nimanui ca nu au fost dezbatute succesiunile la timp, ca in aceasta perioada au mai decedat si bunica si copiii, si daca mai stati o sa mai moara din ei si vreti sa sariti niste etape firesti.
Pentru ca normal este ca bunurile sa se transmita de la bunic la tata si de la tata la nepot si tot asa. Iar pentru aste se dezbate fiecare succesiune.
Hamarsold2020 a scris:

Nu mi se pare corect, daca eu sunt unicul descendent, de ce trebuie sa moara copiii inaintea parintilor, ca sa beneficiez de reprezentare ?


Daca va puneti un pic mintea la contributie, o sa intelegeti de ce e corect. Altfel, daca reprezentarea ar opera cu reprezentatul viu, toata lumea ar sari pe toata lumea la mostenire si ati ajunge in situatia sa va dezmosteniti parintii si bunicii ca sa obtineti masa succesorala a strabunicilor. Prin reprezentare dvs. aveti dreptul la ce ar fi avut dreptul autorul dvs. predecedat si nu la ce aveti dreptul dvs. personal, ca unic descendent. Cu alte cuvinte, daca dezbateti o mostenire dupa un bunic si fiul bunicului (tatal dvs.) a decedat inaintea acestuia. dvs. veniti prin reprezentare la succesiunea bunicului, in locul tatalui; apoi la dezbaterea succesorala a tatalui, veniti in nume propriu, in calitate de descendent al tatalui. E mai avantajos, daca va ganditi bine.
In orice caz, nu tot ce nu vi se pare corect, nu este corect. NU aveti nevoie sa beneficiati de reprezentare fiindca sunteti descendent oricum. Dezbateti succesiunile si gata.
Faptul ca o familie intreaga a stat cu burta la soare si nu si-a cerut/exercitat drepturile nu inseamna ca legile sunt proaste ci ca oamenii sunt indolenti si "lasa-ma sa te las" ca "merge si-asa"
Nu intelegeti nimic, dar absolut nimic. Daca strabunicul meu este mort, si bunica mea nu a facut succesiunea , si nici tatal meu, ca au fost nationalizati de comunisti, si oricum sunt morti, de ce sa nu fac eu succesiunea dupa strabunicul meu direct. Pai asa sa fac o suta de succesiuni, ca sa obtin aceleasi bunuri? De ce sa platesc notarilor de 10 ori pentru acelasi bun? Nu mi se pare corect. Normal ca notarilor le convine, ca iau mai multi bani dupa mine, dar mie nu-mi convine deloc.

Alte discuții în legătură

NaȚionalizare teren cimitir Lisonelta400 Lisonelta400 Pe timpuri locurile de veci nu se concesionau , ci se cumpărau. Comuniștii au naționalizat terenurile oamenilor, pe care oamenii le-au cumparat în ... (vezi toată discuția)
O succesiunea incurcata vulpita200 vulpita200 In anul 1874 stra-stra bunicul meu a donat Primariei unui oras un teren mare, pe care ulterior Primaria a facut un cimitir. ( îngropând acolo 66 de familii) ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cimitirul LISONELTA300 LISONELTA300 Stra-stra bunicul meu a fost proprietarul unui teren pe care l-a donat unei primarii ca acolo sa se faca un cimitir. Primaria a dat lui si celor doi copii ai ... (vezi toată discuția)