avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de v-c cu clauza viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de v-c cu clauza viagera

Buna seara!

Anul trecut am achizitionat cu credit bancar un apartament, de la cineva care il dobandise cu clauza viagera...vanzatorul contractului cu clauza viagera a decedat in 2005, iar acum m-am trezit la usa cu urmasii acestuia, care imi cer actul de deces (se pare ca documentul a ramas la vanzatorul meu)pe motiv ca vor sa deschida succesiune dupa defunct... Exista vreun risc sa imi pierd casa???

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:19, 30 Octombrie 2009
:-/

Ce intelegeti dvs. prin "clauza viagera"?
Vanzatorul dvs. a cumparat la un moment dat doar nuda proprietate, iar o alta persoana avea asupra apartamentului un drept de uzufruct?
Titularul acestui drept de uzufruct a decedat in 2005?
Adica vanzarea catre dvs. "anul trecut" (2008) a fost/ar fi trebuit sa fie "curata"? (fara vreo referire la dreptul de uzufruct pentru ca acesta se stinsese anterior - in 2005 - prin moartea titularului sau ?)

Asta ati vrut sa spuneti?
Vedeti dvs., cand exista riscul de a pierde mai mult decat o ... ceapa degerata (ceva lipsit de importanta) e bine sa stati de vorba cu un avocat fata in fata macar pentru a pune ...vocabularul in comun (sa aveti certitudinea ca vorbiti despre acelasi lucru).

Actul de deces se cauta la ...primarie, nu la usa dvs. E limpede ca acelor mostenitori le trece ceva prin cap, dar eu n-am nici un ...ghioc ca sa ghicesc aici despre ce ar fi vorba. Dar poate ca, in functie de ceea ce au grait cand au batut la usa dvs., (+ alte amanunte) s-ar putea trage niste concluzii.

Altminteri, aici, fara cunoasterea intregii situatii de fapt, putem vorbi ...ca sa ne aflam in treaba.
Sunt prea multe amanunte care lipsesc din povestea asta, pentru ca cineva sa se hazardeze sa ofere un raspuns cu da sau ba la intrebarea dvs.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
romascanu, moderator
uzufructul se stinge prin moartea uzufructuarului , deoarece acesta are caracter viager si nu se transmite mostenitorilor .
cumparatorul dobandeste nuda proprietate , si acesta, poate efectua inclusiv acte de dispozitie in ceea ce priveste imobilul dobandit in virtutea contr de v-c cu clauza de uzufruct.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare intre tata si fiica bobota viorel bobota viorel ..Intentionez sa inchei un contract de vanzare-cumparare, intre mine si fica mea nelegitima,prin care sa-i transmit casa in care locuiesc,eu fiind singurul ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)