avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pasaport si acord scoatere copil din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pasaport si acord scoatere copil din tara

Sora mea este divortata de sotul ei de 4 ani, au impreuna o fata de 14 ani. In acesti ani el si-a vazut copilul de 2-3 ori. Desi au custodie comuna nu s-a implicat niciodata in cresterea ei, ii plateste doar pensia alimentara. De 2 ani sora mea incearca sa il convinga sa ii faca pasaport copilului dar nu reuseste. Anul acesta, din cauza ca el nu a vrut sa ii faca pasaport, copilul nu a putut pleca intr-o tabara in strainatate cu scoala. El este surdo-mut, nu intelege (sau se preface) multe lucruri. De asemenea, sora si nepoata mea sunt persoane cu dizabilitati.
Va rog sa imi spuneti cum se pot obtine actele necesare calatoriei copilului in afara tarii, daca tatal nu este de acord?
Cel mai recent răspuns: ContSters82289 , utilizator 12:36, 1 Iulie 2018
Se poate solicita printr-o actiune in instanta suplinirea acordului celuilalt parinte.
Exista posibilitatea de a obtine suplinirea acordului tatalui in vederea obtinerii pasaportului prin hotarare judecatoreasca, dar trebuie demarata actiunea din timp ca dureaza cca 6-7 luni pana ramane definitiva si poate depasi termenul limita pantru a merge intr-o tabara ori altceva cu data fixa.
S-ar mai putea obtine suplinirea acordului si pe calea ordonantei presedintiale tinand cont si de aspectele medicale al minorului insa practica nu este unitara. Hotararea instantei de fond avand caracter executoriu in procedura ordonantei presedintiale.
Ultima modificare: Duminică, 1 Iulie 2018
ContSters82289, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ordonanta presedintiala trebuie sa ai si un dosar pe procedura comuna!

Traian Fanea a scris:

S-ar mai putea obtine suplinirea acordului si pe calea ordonantei presedintiale tinand cont si de aspectele medicale al minorului insa practica nu este unitara. Hotararea instantei de fond avand caracter executoriu in procedura ordonantei presedintiale.

Nu si in acest caz abuziv al parintelui. Exista deja jurisprudenta

[ link extern ]

[ link extern ] /

[ link extern ]

Pentru mai multe detalii juridice corelate cu practica instantelor se poate consulta urmatorul link [ link extern ] /

Practica recenta a avocatilor specializati [ link extern ] /

Claudia-Elena Mardare a scris:

Pentru ordonanta presedintiala trebuie sa ai si un dosar pe procedura comuna!

Traian Fanea a scris:

Ultima modificare: Duminică, 1 Iulie 2018
ContSters82289, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte personale - pașaport pentru minor care locuiește în străinătate Loryley Loryley Buna seara. Am si eu o întrebare. Locuiesc în Austria, am avut o relație cu cineva din care rezultă si un copil . Tatăl copilului a plecat în Germania. ... (vezi toată discuția)
Dreptul de calatorie minor camelia luminita camelia luminita In urma lipsei acordului unuia dintre parinti ,ca fiul sau minor sa calatoreasca in afara tarii, am castigat in final,dreptul copilului de a calatori in ... (vezi toată discuția)
Calatoria copilului in starinatate Oana si alexis Oana si alexis Buna !!cum pot obtine actele necesare pt a calatori cu copilul in strainatate atata timp cat tatal nu vrea sa mi le acorde.specific ca nu ii plateste pensia ai ... (vezi toată discuția)