avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de donație, sau ce soluție ar fi potrivită ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de donație, sau ce soluție ar fi potrivită ca să protejez apartamentul mamei de sora mea și de fratele ei?

Buna ziua, apelez din nou la competentele d-voastra. Am urmatoarea problema: mama detine un apartament cu 3 camere, in acel apartament locuiesc sora mea si fetita ei (sora are buletin pe acea adresa). Din cand in cand mai merge si locuieste acolo si unchiul meu, fratele mamei (care are buletinul tot la acea adresa). Problema este urmatoare: nici sora mea nu munceste si nici unchiul meu, desi am incercat prin vorbe sa ma inteleg cu dansii ca trebuie sa contribuie financiar acolo nici unul tine cont de ceea ce le spun. Mentionez ca toate cheltuielile sunt acoperite din pensia mamei, iar de gestiunea banilor ma ocup eu. Mai mentionez si faptul ca mama are rata la banca, acel apartament fiind pus ca si garantie. Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este faptul ca atat sora mea cat si unchiul meu asteapta ca mama sa moara ca acel apartament sa se vinda. Eu doresc sa stiu cum pot evita acest lucru. In sensul ca se poate face act de donatie intre mama si mine, si eu sa devin proprietara apartamentului si din bunavointa mea sa o las pe sora sa stea acolo? Ori trebuie neaparat sa ii dau cota parte din apartament si sorei mele. Doresc sa gasesc o solutie la care sa il oblig pe unchiul meu sa isi schimbe buletinul, sa nu mai aiba buletinul pe adresa respectiva, deci sa nu mai poate sa invoce faptul ca atat timp cat are domiciliul acolo are drept de sedere. Pe sora mea nu doresc o sa las pe drumuri dar vreau sa fac in asa fel incat sa stiu ca dupa moartea mamei nu va putea vinde apartamentul (stiu ca fara acordul meu oricum nu se va putea), sau daca o pot obliga cumva legal sa o fac sa mearga la lucru si sa contribuie cu bani in casa.
Problema este ca sora mea nu numai ca nu munceste dar ar dori sa o dea spre adoptie pe fetita ei.
Sper ca am fost cat se poate de explicita si astept cu nerabdare raspunsul d-voastra.

Va multumesc anticipat si va doresc o zi placuta.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:03, 6 Iulie 2018
În ce sens gestionați dvs. banii? Mama dvs. este proprietar și acest lucru îi conferă dreptul de a permite atât surorii dvs. cât și unchiului să locuiască acolo. Chiar dacă vă displace acest fapt, nu îl puteți împiedica și nici schimba dacă mama dvs. nu voiește. De asemenea, este alegerea dânsei să achite cheltuielile cu apartamentul, chiar dacă puneți problema acestor cheltuieli probabil din grijă pentru mama dvs., care are și datorii la bancă. Nu o puteți pe mama obliga să încheie un act de donație cu dvs., puteți doar să îi propuneți, fără însă a avea vreo garanție că va accepta. Cu siguranță mama se gândesște și la fiica dânsei, și dorește să îi asigure un spațiu de locuit, cu atât mai mult cu cât are și un copil. Ce vă face să credeți că sora dvs. așteaptă moartea mamei să se vândă apartamentul? Poate este doar o suspiciune de-a dvs. Îmi vine greu să cred că o fiică așteaptă moartea unui părinte, doar pentru a pune mâna pe niște bani proveniți din vânzarea imobilului. Cât despre șederea uneori a unchiului în apartament, trebuie să știți că faptul că are domiciliul acolo nu presupune automat că are drept de ședere, însă nici nu poate să își schimbe domiciliul până nu va avea altul cu care să fie înscris. Consider că toate aceste lucruri ar trebui discutate împreună cu toți cei implicați, să ajungeți la un acord asupra cheltuielilor cu întreținerea, și mamei să îi fie mai ușor. De obligat nu puteți obliga pe nimeni să meargă la muncă, este alegerea fiecăruia.
Daca la moartea mamei creditul nu e acoperit, va fi preluat de mostenitori. Nu il preluati, atunci apartamentul se vinde pe nimic si fiecare va primi praful de pe toba. Daca preluati creditul atunci va despagubiti sora cu jumatate din partea deja achitata din apartament si o puteti evacua. Va certati si vrea banii odata? Apartamentul se vinde si iara luati praful de pe toba pentru ca banca ia prima partea neplatita din apartament. Puteti face un contract de intretinere cu mama, va lasa apartamentul si poate sa o treaca pe sora ca are drept de locuire in una din camere cu obligatia de a-si plati partea din intretinere. Sau dupa achitarea ratelor puteti schimba apartamentul pe 2 garsoniere si fiecare cu partea sa. Unchiul nu mosteneste nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sora mea vrea sa o ia pe mama la ea cu conditia ca ... FElenaS FElenaS Buna ziua, Sora mea vrea sa o ia pe mama la ea cu conditia ca mama sa ii doneze casele ei (punand o clauza ca sora mea se va ocupa de dansa) : o casa la tara ... (vezi toată discuția)
Va rog un raspuns despre o mostenire Emilian2000 Emilian2000 Buna ziua.este vorba despre un apartament al parintilor,care dupa decesul tatalui meu s a facut succesiunea ,iar soara mea a renuntat in acel moment la partea ... (vezi toată discuția)
Doresc sa rezolv problema succesiunii mamei mele! livache24 livache24 Mamei mele i-a murit tatal in 2001 ,in consecinta a ramas mama ei adica bunica mea ,vaduva . Bunica are doi copii : mama mea si unchiul meu (frate-sau) . In ... (vezi toată discuția)