avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama poate in timpul vietii sa vanda partea din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama poate in timpul vietii sa vanda partea din apartament ?

Suntem o familie formata din 2 surori si mama parinte supravietuitor. Datorita caracterului rau voitor a surorii fata de mama, aceasta din urma doreste ca partea din apartament sa mi-o lase mie. Sora ca si mine are 3/8 din apartament , mosteniti de la tata. Cum se procedeaza legal , astfel incat dupa decesul mamei sa nu ma trezesc in situatia de a alege: 1. sa vina cu toata familia in apartament, fara voia mea; 2. sa scoata la vanzare apartamentul , fara sa imi doresc acest lucru. Lucrurile personale ale mamei cum pot trece legal pe numele meu ? Precizez, ca sora mea nu plateste impozit la apartament din 1999, nu a contribuit cu niciun ban la intretinerea acestuia dar isi cere ( deocamdata isteric verbal) drepturile.
Cel mai recent răspuns: karmenaurelia , utilizator 19:46, 21 Iulie 2013
Nu prea ma pricep, dar intervin in ideea de a aduce anumite aspecte in discutie.
a. Cred ca orice cetatean, inclusiv mama dvs, poate face ce vrea cu bunurile sale in timpul vietii. La fel si sora dvs poate vinde altcuiva
b. Daca sora dvs are drept de proprietate, nu-i puteti ingradi accesul in apartament, chiar daca dvs aveti partea cea mai mare.
c. Probabil ca va fi nevoie de o actiune in instanta care sa decida fizic partea fiecarui proprietar (ce camera, acces baie, bucatarie, etc) si daca e posibila separarea fiecarei proprietati. Daca de exemplu apartamentul are doar 2 camere si dvs veti detine cota de 5/8, atunci instanta poate constata ca sorei dvs nu i se poate atribui o camera in folosinta exclusiva si poate decide sa o despagubiti in bani la pretul pietii. Sau mai rau, cred ca daca sora dovedeste ca nu are unde sa locuiasca, atunci instanta ii poate da o camera si va obliga pe dvs sa acceptati o despagubire (chirie) pentru partea din proprietate pe care o pierdeti.
d. Daca sora nu locuieste in apartament sau nu are un spatiu rezervat exclusiv, nu este obligata sa contribuie la impozit /intretinere. De regula plateste cel care foloseste

Situatia e delicata si poate deveni extrem de stresanta, mai ales daca dvs doriti sa locuiti in acel apartament. Daca vreti liniste, cautati o cale prin care sa stingeti pretentiile sorei. Puteti sa-i cumparati partea sau sa-i oferiti altceva la schimb. E bine sa stati de vorba, sa cautati o cale amiabila, alta sansa n-aveti. Altfel va veti judeca ani in sir, pentru ca situatia dvs este o speta in care un avocat isi poate demonstra maiestria, si veti cheltui mult mai multi bani
Ultima modificare: Duminică, 21 Iulie 2013
interval, utilizator
Mama sa va vanda de-acum partea ei din ap, apoi dupa decesul surorii, iesiti din indiviziune in instanta daca altfel nu va intelegeti.
Strangeti bani de acum pt a-i putea plati sulta pt cota ei cand va veni vremea.
Multumesc pentru raspuns.
Am fost la un notar. A comunicat mamei ca nu poate vinde partea ce-i apartine, intrucat sora fiind parte la apartament prin mostenire (3/8- ap cu 3 camere ) trebuie sa isi dea acordul , intrucat exista posibilitatea ca sora ...ulterior din rea credinta, dupa decesul mamei, sa vanda cele 3/8 unei familii de rromi doar pentru a-mi face viata grea. Este posibil asa ceva ? Evaluarea apartamentului se face doar de catre un expert autorizat ? Eu doresc sa ii dau partea legala integrala insa ea se opune vinderii apartamentului. Are locuinta la momentul actual.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
( in mesajul meu de mai sus am vrut sa scriu dups decesul mamei).
Mergeti la alt notar, insotiti-o pe mama , se prea poate sa fi inteles gresit. Asa cum poate sora sa isi vanda cota ei cui vrea, asa si mama dvs poate.
Pt ca nu vrea nici acum sa faceti un partaj amiabil, oricand doriti chemati-o in judecata, cereti sa vi se atribuie imobilul si sa-i platiti sulta.
Nu trebuie sa stati dupa ea, sa vrea sa vanda sau sa nu vrea, in instanta se rezolva pt nu sunteti fortati sa ramaneti in indiviziune.
Ajunsi in instanta, pt ca sora nu va fi de acord cu cat rveti evalua dvs estimativ ap, se va dispune evaluarea lui, ceea ce va fi facuta de un expert evaluator tras la sorti in instanta.

Ziceti ca isi cere drepturile, ce vrea mai exact ?
Ultima modificare: Duminică, 21 Iulie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Este necesar acordul ? denisenegoita denisenegoita In urma decesului tatalui meu , mama eu si sora mea am mostenit un apartament. Cota mamei este mult mai mare decat a mea si a surorii mele. Mama si eu suntem ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor ContSters459745 ContSters459745 Povestea mea: tatal meu a decedat acum 6 ani si ne-a lasat mostenire mie si mamei mele o casa la tara,un apartament si o masina. Tatal meu mai are o fata ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)