avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict cu o vecină din cauza unității AC: mă ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict cu o vecină din cauza unității AC: mă sună și noaptea ca să remediez problema picăturilor de apă, sunt obligată s-o fac?

Va scriu in legatura cu o disputa pe care o am cu vecina mea. Ma suna pe interfon sa se planga de aerul meu conditionat (eu stau la etajul 5) ca pica pe hainele ei (ea sta la etajul 2). M-a sunat initial acum 4 zile si i-am spus ca o sa incerc sa gasesc pe cineva sa remedieze problema insa eu personal nu o pot face avand in vedere ca am 1.6m si nu pot sa ma urc pe geam sa fac o prelungire a furtunului. In seara aceasta m-a sunat din nou, a devenit agresiva adresandu-mi injurii si jigniri. Intrebarea mea este care sunt drepturile mele in momentul acesta avand in vedere ca apelul initial a fost la 7 dimineata si cel de-al doilea la 12 noaptea si doamna pare sa devina agresiva. Din cate stiu , legal nu am nicio obligatie sa remediez problema dar vreau s-o fac din bun simt. Doamna a depasit deja masura apeland la injurii si la apeluri la ore ciudate si acum sincer, parca nu mai am nicio tragere de inima sa-i acomodez dorinta.

Care sunt obligatiile si drepturile mele in acest caz?
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 00:38, 21 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legal va revine obligatia sa remediati problema generata de aparatul care va deserveste si care va apartine
Faceti demersurile pentru prelungire sau schimbare directie sistem de evacuare condens
Pai si cum ramane cu faptul ca ea m-a jignit sunandu-ma la ore nepotrivite, chiar in aceasta seara la ora 12? Eu una ma simt hartuita si desi i-am zis ca o sa incerc pe cat posibil sa rezolv a continuat sa ma faca nesimtita, proasta si nici macar dupa ce i-am zis sa inceteze cu injuriile si i-am inchis, a continuat sa sune de vreo 5-6 continuu. Sa nu mai zic de faptul ca nu isi usuca hainele in interiorul balconului ci pe un dispozitiv montat inafara balconului. La fel de bine ar putea sa-si mute si ea dispozitivul pe celalalt balcon. Stiu sigur ca uscatul rufelor pe sarme improvizate este chiar interzis si se amendeaza in unele orase.

O sa rezolv problema daca legal sunt obligata, dar ce sanctiuni poate primi ea daca continua cu acest comportament sau acest comportament se agraveaza?

De asemenea, multumesc pentru respunsul prompt.
Montarea de instalatii de aer conditionat fara autorizatie de construire este interzisa.
Va poate obliga sa desfiintati intreaga instalatie de aer conditionat deoarece deversati apele reziduale in capul vecinilor.
Eu stiu ca asa face toata lumea, dar legal, va poate obliga sa desfiintati totul si sa-i platiti si rufele deteriorate.
In unele condominii cu regulamente stricte, coproprietarii delincventi pot fi fortati sa vanda imobilul si sa se mute (rar, dar nu imposibil)
Daca doamna pagubita are montate ilegal sfori sau instalatii de uscat rufe in afara balconului, o puteti obliga sa le desfiinteze deoarece sunt constructii ilegale.

In ce priveste, hartuirea telefonica, o puteti obliga sa nu va mai sune prin plangere la politie sau ordin de protectie la Judecatorie (daca sunteti in pericol).

Sau puteti sa faceti un efort cetatenesc sa colectati apele reziduale in casa, nu sa le varsati pe bloc sau pe rufele vecinilor. Cei care v-au montat aerul conditionat erau profesionisti autorizati?
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Multumesc pentru raspunsuri. Au fost de ajutor. Apele reziduale nu se varsa pe bloc sau efectiv pe sarmele ei montate. Se intersecteaza putin cu cele montate de ea, probabil si un vant ocazional mai aduce cateva picaturi pe rufele ei.

Dar o sa iau eu atitudine sa rezolv problema ca un gest de bunacredinta si cetatenesc.

Apreciez enorm ajutorul dumeavoastra.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt aspecte diferite
1-obligatia dv sa nu cauzati prejudicii celorlalti proprietari si
2-consecintele rezultate in urma generarii de prejudicii vecinilor
Daca apreciati ca vecina va cauzat daune si prejudicii prin adresarea de jigniriaveti dreptul prevazut si garantat de Legea Fundamentala de acces neingradit la justitie
locuiti in imobil de locuit in comun unde ideal este sa existe un climat amiabil
Incercati sa solutionati orice problema cu intelegere,cu intelepciune si cu toleranta
Nu este de preferat pentru orice icomportament si atitudine manifestate sub imperiul situatiei de moment sa reactionati astfel incat sa majorati diferendul

Alte discuții în legătură

Salut. am nevoie de putin ajutor, un sfat. vecinii mei de la ... Ioan_Chris Ioan_Chris Salut. Am nevoie de putin ajutor, un sfat. Vecinii mei de la bloc, de la etajele superioare, au probleme cu scurgerea apei de la AC. Evacuarea apei nu se face ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! locuiesc la bloc( etajul 2) anul trecut am montat ... Ralu866 Ralu866 Buna ziua! Locuiesc la bloc( etajul 2) anul trecut am montat clima , aparatul exterior eate montat in spatele blocului ( geamul de la bucatarie) condensul pica ... (vezi toată discuția)
Scurgere apa aer conditionat... Mira68 Mira68 Buna ziua M-am mutat de aproape 3 ani si pana acum nu am avut probleme din cauza scurgerii apei din aerul conditionat. Incerc sa sintetizez problema mea. La ... (vezi toată discuția)