Asociatii de proprietari. Buna ziua, as avea o rugaminte/intrebare, daca ma poate ajuta cineva: Sunt responsabil bloc (voluntar bineinteles, fara nimic oficial), recent un vecin de la etajul II si-a montat aer conditionat, iar ventilatorul aparatului l-a montat pe pe peretele balconului sau, la o distanta de circa 2 metri de geamul vecinului sau de la acelasi nivel. Vecinul, observand acest lucru, l-a amenintat ca o sa il reclame la asociatia de proprietari, la politie si face actiune la instanta de judecata, deoarece nu are dreptul sa monteze ventilatorul asa aproape de geamul sau, deoarece il deranjeaza zgomotul. As avea rugamintea sa imi spuna cineva, exista vreo reglementare in aceasta privinta, poate omul sa isi lase acolo ventilatorul sau trebuie sa-l demonteze ?...am citit Legea 196/2018, dar nu spune clar intr-o asemenea situatie ce e de facut. Va multumesc.
Nu exista o astfel de reglementare (la ce distanta pot fi montate unitatile exterioare ale aparatelor de aer conditionat).
Conform legii 196/2018, daca titlurile de proprietate nu specifica altceva, fatada este considerata proprietate comuna. Conform art 39, modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului, [...] suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare.
Deci, conform legii, pentru a-ti monta unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat pe fatada cladirii este nevoie de acordul a doua treimi dintre proprietarii membrii ai asociatiei si al tuturor celor direct afectati, numai ca la blocurile vechi nu tine nimeni cont de asta...
Copertina balcon
Coriina12
Buna seara ! Recent, mama mea si-a montat o copertina la balcon, deoarece se saturase de vecinii de deasupra care aruncau tigari si scuipau pe hainele noastre ... (vezi toată discuția)