avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... am dreptul la grupa aII de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

am dreptul la grupa aII de munca

in perioada dec.1981 mar. 1986 am lucrat la intreprinderea de retele electrrice deva ca muncitor necalificat categoria lucrari grele baza.
a-si dori sa stiu daca ma incadrez in grupa a II de munca pentru pensie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:06, 4 August 2018
Perioada lucrată după data de 18.03.1969 pînă în prezent și în 20.03.1990 incadrarea în grupele I și II de muncă se facea în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 50/1990.

Dovedirea perioadelor de activitate
desfășurate în locurile de muncă și activitățile ce se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării se face pe baza înregistrării acestora în carnetul de muncă conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii .
In lipsa mentiunilor din carnetul de munca, dovada se face cu adeverintele eliberate de catre angajatori.

Pentru a fi obtinuta incadrarea in grupa de munca, angajatorul trebuia sa intocmeasca un dosar, conform prevederilor HG nr. 261/ 22.02.2001 cu modificarile si copletarile ulterioare (pentru conditii deosebite de munca), respectiv HG nr. 1025/ 28.08.2003 cu modificarile si completarile ulterioare (pentru conditii speciale de munca). Acesta trebuia avizat de catre ITM/ Inspectia Muncii si in urma aprobarii primite, firma ar fi trebuit sa nominalizeze lucratorii incadrati pe locuri de munca/ posturi de lucru.
Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I și II de muncă se face de către conducerea unităților împreună cu sindicatele libere din unități, ținîndu-se seama de condițiile deosebite de muncă concrete în care își desfășoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiții nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizică sau nervoasă, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).

Daca angajatorul nu a intocmit dosarul amintit si/sau nu a primit avizele respective, atunci va trebui sa promovati o actiune in instanta,situatie in care nimeni nu va sti exact ce hotarare va da instanta..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, doresc sa stiu daca este posibil sa am program de ... roxanatt roxanatt buna seara, doresc sa stiu daca este posibil sa am program de lucru de 6 ore fara a beneficia de grupa de munca. mulumesc (vezi toată discuția)
Grupa de munca Florin Georgescu Florin Georgescu Intre anii 1985 si 1992 am ocupat functiile de dispecer energetic sef-tura la Dispeceratul Teritorial Bucuresti, respectiv dispecer energetic de retea si ... (vezi toată discuția)
Grupele de muncă sunt aplicabile obligatoriu și microîntreprinderilor ... Marcel Hau Marcel Hau Grupele de muncă sunt aplicabile obligatoriu și microîntreprinderilor particulare ? (vezi toată discuția)