avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Grupele de muncă sunt aplicabile obligatoriu și ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Grupele de muncă sunt aplicabile obligatoriu și microîntreprinderilor ...

Grupele de muncă sunt aplicabile obligatoriu și microîntreprinderilor particulare ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:17, 15 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt obligatorii in conditiile de mai jos :

Pentru a fi obtinuta incadrarea in grupa de munca, angajatorul trebuia sa intocmeasca un dosar, conform prevederilor HG nr. 261/ 22.02.2001 cu modificarile si copletarile ulterioare (pentru conditii deosebite de munca), respectiv HG nr. 1025/ 28.08.2003 cu modificarile si completarile ulterioare (pentru conditii speciale de munca). Acesta trebuia avizat de catre ITM/ Inspectia Muncii si in urma aprobarii primite, firma ar fi trebuit sa nominalizeze lucratorii incadrati pe locuri de munca/ posturi de lucru.
Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I și II de muncă se face de către conducerea unităților împreună cu sindicatele libere din unități, ținîndu-se seama de condițiile deosebite de muncă concrete în care își desfășoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiții nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizică sau nervoasă, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).

Daca angajatorul nu a intocmit dosarul amintit si/sau nu a primit avizele respective, atunci va trebui sa promovati o actiune in instanta,situatie in care nimeni nu va sti exact ce hotarare va da instanta
Grupele de munca nu se aplica obligatoriu.
Incepand cu anul 2001, anual s-a actualizat HG pentru acordare grupa de munca. Una din conditii ca acordarea de grupa de munca sa continue era ca in anul anterior, firma sa fi detinut grupa de munca.
La aparitia Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010, grupa de munca in conditii speciale au primit doar firmele nominalizate in anexa 3 si anexa 4 la lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, doresc sa stiu daca este posibil sa am program de ... roxanatt roxanatt buna seara, doresc sa stiu daca este posibil sa am program de lucru de 6 ore fara a beneficia de grupa de munca. mulumesc (vezi toată discuția)
Grupa de munca Cristian1116 Cristian1116 Buna ziua, Am o intrebare privind grupa de munca, sunt mecanic de locomotiva la privat in Romania si noi nu beneficiem de grupa de munca pe CIM. ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la grupa aii de munca bokor alexandru bokor alexandru in perioada dec.1981 mar. 1986 am lucrat la intreprinderea de retele electrrice deva ca muncitor necalificat categoria lucrari grele baza. a-si dori sa ... (vezi toată discuția)