Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua,

Sunt girant al unui credit, iar titularul nu mai vrea sa platesca. Spune ca nu are nimic pe numele sau si nu am ce sa-i fac. Creditul a fost facut pentru o firma care acum este in faliment. Am platit cateva rate, dar aceasta este a doua luna in care nu am reusit sa platesc. Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Carmen MATEI , utilizator 08:00, 28 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Intrucat ati fost de acord ca Dvs. sa fiti girant al unui credit, nu puteti contesta acest fapt, insa in situatia in care se va ajunge la executarea Dvs. silita fiind in imposibilitate de a continua plata ratelor, sa acordati mare atentie la termene (expediere, comunicare), cine formuleaza cererea de executare silita, daca ati fost notificat sau nu despre o cesiune a contractului de credit si ati semnat in acest sens primirea notificarii si astfel s-a schimbat creditorul.
De cele mai multe ori, bancile isi cesioneaza contractele de credit catre alte firme sau recuperatori de creanta (altii fiind in Romania, altii in strainatate), iar dezbaterile juridice sunt numeroase pe aceasta tema: daca pot sa aiba sau nu calitate de creditor, daca pot sa va execute silit sau nu, daca a fost realmente expediata notificare de cesiune de contract de credit, daca persoana juridica a formulat cererea de executare silita prin imputernicit persoana juridica si nu fizica, daca exista imputernicire la dosar, daca le este permis persoanelor cedente (cei care au preluat contractul de credit) sa solicite dobanzi la dobanzi s.a.m.d.
Va precizez aceste aspecte, intrucat este foarte important sa le cunoasteti in cazul unei eventuale executari silite, ceea ce ar trebui sa analizati si sa contestati in termenul legal de 15 zile de la primire comunicarii, in situatia in care se ivesc motive de nelegalitate a executarii silite si care pot fi contestate.
In situatia in care nu intelegeti procedurile sau nu va descurcati in privinta pasilor de urmat, puteti sa va angajati si un avocat (aveti acest drept).
O seara frumoasa!
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2018
Carmen MATEI, utilizator
Buna dimineata!
Va multumesc pentru aceste informatii,imi sunt foarte utile! Ceea ce voiam sa va mai intreb, este daca pot face ceva demersuri impotriva titularului. Si bineinteles, daca se merita!
O zi minunata!
Buna dimineata!

Cu siguranta puteti face demersuri impotriva sa.

Aveti tot dreptul sa recuperati sumele de la persoana pentru care ati platit, insa in cazul in care titularul creditului nu isi achita ratele, Dvs. sunteti tinut sa va indepliniti obligatia pentru care ati garantat cu toate bunurile, prezente si viitoare.

Dupa efectuarea platii de catre Dvs., in calitate de garant, aveti dreptul de a recupera suma platita de la debitorul principal (adica de la titularul creditului).

Puteti pretinde suma platita bancii, cheltuielile pe care Dvs. le-ati facut dupa ce ati notificat debitorul principal de urmarirea inceputa de banca, dobanzi la sumele platite din ziua in care ati notificat debitorul ca ati facut plata, precum si daune-interese.

Insa acordati atentie termenelor pentru recuperarea sumelor.

Ca atare, initial puteti expedia o notificare cu precizarile mai sus mentionate si ulterior, in caz de neplata de catre debitorul principal a sumelor solicitate prin somatie, sunteti indreptatit a-l actiona in judecata. Daca aveti nevoie de ajutor specializat pentru astfel de demersuri, puteti sa il solicitati cu incredere de la avocat.

Titularul creditului este o societate care in prezent este in faliment? Va intreb, intrucat pasii de parcurs sunt putini diferiti.

O zi frumoasa!
Ultima modificare: Marți, 28 August 2018
Carmen MATEI, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Girant bun de plata AnisoaraMoldoveanu AnisoaraMoldoveanu Am girat pe sotul unei amice pentru un imprumut de 20000 RON la un CAR. Suntem 5 giranti, dar nu ne cunoestem intre noi. Dupa 6 luni el nu a mai platit, ... (vezi toată discuția)
Pot da banca in judecata? danhof danhof Buna ziua, Nu stiu daca problema mea se incadreaza la acest capitol,dar nu am stiut sa o incadrez in alta parte. Am luat un credit de la o banca in 2005, ... (vezi toată discuția)