avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Pot da banca in judecata?
Discuție deschisă în Executare silită

Pot da banca in judecata?

Buna ziua,

Nu stiu daca problema mea se incadreaza la acest capitol,dar nu am stiut sa o incadrez in alta parte.
Am luat un credit de la o banca in 2005, nu am achitat 3 rate in 2007( 3 luni neconsecutive ).Intrucat banca a inregistrat in situatiile ei doar dobanzi, dobanzi penalizatoare, penalitati, fara sa inregistreze si plata la credit, am aparut in situatia ei cu o intarziere de 400 zile spun ei, fapt pentru care au cesionat contractul unei firme de recuperari creante.
In contractul semnat cu banca exista urmatoarele articole:
- In cazul in care la scadentele stabilite nu sunt rambursate ratele de credit si nu sunt achitate dobanzile aferente, banca va comunica imprumutatului, si dupa caz, coplatitorului si garantilor, printr-o scrisoare recomandata, consecintele ce decurg din contractul de imprumut, urmare nerespectarii obligatiilor asumate.
- Daca, in termen de 30 de zile de la data scadentei, imprumutatul si/ sau coplatitorii/ garantii nu achita rata totala de rambursat, intregul credit si toate celelalte obligatii asumate prin semnarea prezentului contract devin exigibile, iar banca este indreptatita sa procedee la recuperarea creantelor sale pe calea executarii silite, prin valorificarea garantiilor asiguratorii sau a oricaror alte bunuri aflate in proprietatea imprumutatutului si/ sau coplatitorilor/ garantilor.
Cele doua articole sunt consecutive.
Banca nu mi-a comunicat nici pe mine nici coplatitorului faptul ca figuram cu o datorie de atatia lei si s-o achitam in termen de, nu a trimis nici o scrisoare simpla dar sa fie recomandata, numai ne-am trezit sunati de la firma de recuperari ca trebuie sa le platim tot creditul imediat sau in maxim trei patru luni( valoarea comunicata de ei fiind mai mare decat creditul luat )
Banca nu ne-a trimis nici o situatie, firma de recuperare doar cere fara sa dovedeasca, etc.
Intrebarea mea este:
Intrucat situatia financiara nu-mi permite sa platesc integral creditul si pentru faptul ca banca nu ne-a comunicat situatia, pot da in judecata banca pentru a reveni la situatia de dinaintea cesionarii ?( cu plata integrala a restantelor catre banca )
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Alexandru Tuta , 01:32, 7 Iunie 2008
Banca si-a vandut creantele catre firma de recuperare in mod legal, intrucat nu avea nevoie de acordul Dvs.
Aceasta inseamna ca noul Dvs. creditor este firma de recuperare si chiar daca ati incerca sa atacati in justitie acest contract de cesiune, nu aveti sanse de castig.

In privinta firmei de recuperare, aceasta poate proceda la executare doar prin intermediul unui executor judecatoresc.
Faptul ca s-au prezentat la Dvs. si v-au cerut achitarea unor sume nu are nici o relevanta juridica.
Au incercat doar sa faca presiuni asupra Dvs. pentru a va determina sa platiti .

Oricum, trebuie sa solicitati noului creditor : 1/. o situatie la zi a datoriei si componenta acesteia ; 2/ contractul de cesiune de creanta; 3/. dovada notificarii cesiunii catre Dvs. ; 4/. dovada inscrierii cesiunii in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.
In lipsa acestor dovezi cesiunea nu va este opozabila.

Va multumesc pentru raspuns.
Sunt de acord cu Dvs. ca banca putea cesiona contractul fara acordul meu, dar conform contractului nu trebuia sa-mi dea un " preaviz ", o instiintare ca asta se va intampla daca nu platesc restantele in 30 de zile?
1. Banca nu trebuia sa va dea un preaviz pentru a-si vinde creanta.

2. In obligatiile comerciale debitorul este de drept pus in intarziere, ceea ce inseamna ca creditorul poate declara exigibil tot creditul fara a fi obligat sa va notifice in acest sens si, in consecinta, poate declansa executarea silita.
Cu alte cuvinte, chiar daca nu ati fost notificat cu privire la exigibilitatea creditului, se poate declansa executarea silita.

3. Clauzele contractului de credit la care ati facut referire stabilesc dreptul dar nu si obligatia Bancii de a va comunica prin scrisoare recomandata "consecintele" nerambursarii creditului si dobanzilor la termenele stabilite. Textul nu prevede o obligatie de punere in intarziere a debitorului.

Cu alte cuvinte, ceea ce puteti face in momentul de fata este de a verifica daca cesiunea de creanta va este opozabila, conform celor mentionate in mesajul anterior, si daca valoarea datoriei solicitate de catre firma de recuperare este corect stabilita.

notificarea privind cesiunea de creanta a fost comunicata cu siguranta, debitorul(d-voastra) se poate astepta de acum la executarea silita, asta e, si simt ca lucrurile incep sa functioneze in sfarsit cum trebuie in tara asta!
mult succes atat debitorului cat si creditorului!
Faceti o cerere de recalculare a debitului catre banca, cu mentiunea sa fie comunicata firmei de recuperari si eventual executorului judecatoresc daca este cazul. In urma acestei cereri vi se va comunica detaliat situatia contractului de credit, cu actualizarea debitului. In situatia descrisa de dvs. reiese ca notificarea o va face firma de recuperari, urmand sa formuleze cerere de executare silita. Sfatul meu: achitati pe cat posibil, cat mai multe rate exigibile. Nu aveti sanse sa castigati un proces intentat bancii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma de recuperare!!!!!!!!! oana_81 oana_81 exista vreo varianta sa trec de la firma de recuperare inapoi la banca? (vezi toată discuția)
Probleme cu firma de recuperare ThisIsIt ThisIsIt Buna ziua.Acum 3 ani am avut o descoperire de cont la care plateam o dobanda lunara de 20 ron. intotdeauna puneam cateva sute de lei ca sa ma asigur ca 6-7 ... (vezi toată discuția)
Executare silita- intelegere nerespectata de firma de recuperari lili_khanem lili_khanem in anul 2007 am contractat doua credite la [banca],timp de doi ani am platit ratele fara intarzieri majore, dar la jumatatea anului 2009, din cauza situatiei ... (vezi toată discuția)