avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se numește actul notarial prin care moștenitorii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se numește actul notarial prin care moștenitorii legali fac o înțelegere privind împărțirea masei succesorale înainte de dezbaterea succesiunii?

cum se numeste actul notarial prin care mostenitorii legali( mama cu 2 fice si un fiu) fac o intelegere amiabila privind impartirea masei succesorale inainte de a face succesiunea dupa un sot /tata defunct?
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:52, 25 Octombrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vânzare de drepturi succesorale.
Își vând unii altora drepturile asupra moștenirii respective, înainte de a fi dezbătută.
Alt act, nu există.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă ceea ce doriți este împărțirea (eu iau casa, tu iei livada, el ia via sau ce o fi în moștenirea aceea) atunci este bine să știți că vânzarea moștenirii nu are acest efect.

Vânzarea unei moșteniri are ca obiect o universalitate: fie întreg patrimoniul succesoral (privit ca universalitate) fie o cotă parte asupra unei universalități (în cazul în care sunt mai mulți moștenitori).

Dacă moștenitorul x vinde moștenitorului y drepturile sale succesorale, atunci y va avea, în final, o cotă parte mai ... dolofană, dar tot dintr-o universalitate. Și împărțirea? Urmează...

Dacă toți moștenitorii ar vinde drepturile lor unuia singur dintre ei, atunci s-ar realiza, implicit, și un efect similar împărtelii. (spre pildă, în situația în care toți descendenții ar vinde drepturile lor mamei). Dar nu am de unde să știu dacă acesta este scopul pe care îl urmăriți. Și apoi, dacă aș ști că acesta este scopul, atunci v-aș întreba: sigur v-ați gândit la toate consecințele?
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
romascanu, moderator
Cu respect dorim un document care să permită unuia dintre noi sa isi asigure viitoarele investiții si sa delimiteze clar partea care s i se cuvine deoarece succesiunea se va dezbate după moartea mamei , aceasta fiind dorința ei. Va mulțumesc pentru ajutor!!!
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă doriți un document prin care unul dintre dvs. „să delimiteze clar partea ce i se cuvine” în scopul de a-și asigura „viitoarele investiții”, atunci calea bună ar fi:

1. dezbaterea moștenirii după tată.
2. partajul (singurul act care poate asigura delimitarea clară...).

Altminteri, există riscul să ne mai auzim și în viitor. Când întrebarea va fi tot despre asigurarea investițiilor făcute pe partea ... neclarificată la vremea când trebuia. Sau chiar mai rău decât atât... În funcție de cine va căuta răspunsuri...

Dvs. vă cunoașteți între dvs. Eu simt nevoia să vă spun că în materie de succesiuni nu prea se potrivește vorba aceea „timpul le rezolvă pe toate”. Dimpotrivă. Le poate incurca serios.
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
romascanu, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


bratone a scris:

Cu respect dorim un document care să permită unuia dintre noi sa isi asigure viitoarele investiții si sa delimiteze clar partea care s i se cuvine deoarece succesiunea se va dezbate după moartea mamei , aceasta fiind dorința ei. Va mulțumesc pentru ajutor!!!


Cel mai și cel mai sigur este să nu investiți intr-un imobil, care legal, nu va aparține și pentru care nu aveti acte de proprietate.
Așteptați să treacă și mama in nefiintă, dezbateti succesiunea după ambii părinți, încheiati un act de partaj voluntar prin care să vă împărțiți bunurile și după, faceti ce investiții vreti dvs.

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Partaj după ce moștenitorii au ajuns la o înțelegere: în instanță sau la notar? sorin33 sorin33 1 Pt,dezbaterea succesiunii,am primit anexa 24 de la primarie si am ajuns la o intelegere cu toti mostenitorii trecuti in anexa cu privire la impartirea masei ... (vezi toată discuția)